Pisali i Lavrovu
245

Davor Dragičević promuklog glasa: Ostajem ovdje dok se ne uhapse Davidove ubice

Piše: M. N.
Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo
Nakon što su proveli noć ispred zgrade Policijske uprave Banja Luka, članovi grupe "Pravda za Davida" i građani vratili su se na Trg Krajine gdje su održali 179. skup i poručili kako nadležni neće imati mira dok ne riješe ubistvo Davida Dragičevića i ostale ubijene djece u BiH.

Promuklim glasom Davidov otac Davor Dragičević zatražio je opet hapšenje, kako je rekao, nalogodavaca, ubica i mučitelja njegovog sina optuživši vrh MUP-a RS da je umiješan u to. Kazao je i to kako ma dokaze za sve.

"Napustio sam svoju kuću i neću se vratiti dok sve i jedan saučesnik i ubica ne bude procesuiran i ubijen. Došao sam kod Davida i ostat ću tu. Milorad Dodik priprema 5. oktobra napad na mene i grupu 'Pravda za Davida', ali to se neće dogoditi, znate ko stoji iza mene", kazao je Davor.

Grupa "Pravda za Davida" uputila je pismo mnogim institucijama u inozemstvu, ali i ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavorvu gdje su kazali kako dolazi u posjetu u zemlju gdje se štite kriminalci, a ubijaju djeca. Pozvali su ga da dođe i razgovara s njima, a ne s osobama koje su i sami saučesnici u ubistvu mladog nevinog života.

"Poručili su nam da će nas ukloniti nakon izbora, a mi samo želimo vladavinu prava i zakona. Sad smo trenutno daleko od toga. Pomozite obespravljenim i poniženim građanima RS. Pomozite nam da i mi živimo u tako uređenoj zemlji poput Rusije", navodi se, između ostalog u pismu.

Osudili su i to što je osveštavanje srpsko-ruskog hrama predvodio penzionisani episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda koje su optuživali za pedofiliju.

Okupljeni građani Banje Luke ponovo su uzvikivali "Ko je ubio Davida?", "Ubice" i "Pravda". Poručili su da su tu zbog sve djece, njihovih života i budućnosti.

Iz MUP-a RS je danas saopćeno kako će protiv svih učesnika navedenog okupljanja, za koje se utvrdi da su postupali suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, nadležnom sudu, biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

"Okupljanje građana organizovano je na prostoru koje nije određeno odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova niti je održavanje javnog skupa prijavljeno u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Davor Dragičević je poručio kako neće platiti niti jednu kaznu jer su stajali mirno i dostojanstveno, dok je MUP RS majke, djecu i građane dočekao s dugim cijevima.

Reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je kazao kako ovi protesti imaju za cilj destabilizaciju Republike Srpske i da je u to direktno umiješana ambasadorica SAD-a u BiH Moureen Cormack.

Okupljeni su i nakon skupa ostali na Trgu uzvikujući parole, dok im vozači daju podršku trubeći.