Vijeće ministara
9

Davor Bunoza i Dubravka Bošnjak kandidati HDZ-a za ministre pravde i civilnih poslova BiH

D. Be.
Davor Bunoza, kandidat za ministra pravde BiH
Davor Bunoza, kandidat za ministra pravde BiH
Novi ministri pravde i civilnih poslova Bosne i Hercegovine koje će kandidovati HDZ bit će Davor Bunoza i Dubravka Bošnjak, objavio je Večernji list.

Hrvatima je pripalo mjesto ministra pravde i civilnih poslova te četiri zamjenička mjesta - zamjenika ministra vanjskih poslova, vanjske trgovine i odnosa, odbrane i sigurnosti.

Među novim ministrima koje delegira HDZ bit će nova lica. Tako će novi ministar pravde, ipak, navjerovatnije biti Davor Bunoza, diplomirani pravnik. Iako je postojala opcija da će to ministarstvo voditi Tonka Krešić, ona će kako sada stoje stvari biti šefica kabineta Lidije Bradare za koju je planirana funkcija predsjednice Federacije BiH.

Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih nauka i dosadašnja zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, bi trebala preuzeti funkciju ministrice civilnih poslova BiH.

Oni će zamijeniti dosadašnje HDZ-ove kadrove u Vijeću ministara BiH Josipa Grubešu i Ankicu Gudeljević koji nisu stekli dovoljno povjerenje rukovodstva stranke kako bi nastavili voditi svoje resore u državnoj vlasti.

Večernjak doznaje i kako će novi zamjenik ministra sigurnosti biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra odbrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

Preostali kandidati su Elmedin Konaković (Ministarstvo vanjskih poslova), Zoran Tegeltija (Ministarstvo finansija), Zukan Helez (Ministarstvo odbrane), Nenad Nešić (Ministarstvo sigurnosti) Staša Košarac (Ministarstvo vanjske trgovne i ekonomskih odnosa), Edin Forto (Ministarstvo prometa i komunikacija) i Denis Šulić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice).

Borjana Krišto je izglasana za mandatarku novog saziva Vijeća ministara BiH.