|

Davis: Ovlasti državnih institucija su nedovoljne da BiH funkcionira normalno i efikasno

Davis: Ovlasti državnih institucija su nedovoljne da BiH funkcionira normalno i efikasno
0
F
FENA
30.10.2007. u 12:22
0
komentara
0

dijeljenja
Davis: Ovlasti državnih institucija su nedovoljne da BiH funkcionira normalno i efikasno Foto: Reuters
Komplicirana ustavna struktura BiH koja je rezultat Daytonskog sporazuma bila je neophodna da bi se zaustavio rat, ali je sada vrijeme da se grade istinski funkcionalne, efikasne i reprezentativne državne institucije koje zadovoljavaju sve građane BiH, rekao je danas generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis.
Osim parlamentaraca, Davisovom obraćanju prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH te predstavnici međunarodne zajednice.

On je istaknuo da je Venecijanska komisija Vijeća Evrope, koja je vjerovatno najbolji tim ustavnih eksperata na svijetu, opisala postojeće ustavne aranžmane u BiH kao nedovoljne i neracionalne te identificirala nekoliko važnih slabosti.

- Ovlasti državnih institucija su nedovoljne da zemlja funkcionira normalno i efikasn na unutarnjem planu i u odnosima s Evropom, naglasio je Davis.

Ukazao je da su ustavne odredbe o sastavu Predsjedništva BiH i Doma naroda diskriminatorske prema građanima koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda te zato predstavljaju kršenje Evropske povelje o ljudskim pravima. Teritorijalna organizacija zemlje također je prekomplicirana i mora biti preoblikovana.

Davis je ocijenio da je paket ustavnih promjena iz 2006. odgovorio na neke od ovih zahtjeva i bio prvi skromni korak u pravom smjeru.

- Na nesreću, nije bio usvojen, kazao je on.

Također je naveo da postojeći Ustav sadrži previše prilika za opstrukcije procesa donošenja odluka i da su te prilike korištene i zloupotrebljavane u prošlosti.

Zbog toga je, smatra Davis, visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio svoju odluku od 19. oktobra. Onima kojima se ta odluka ne sviđa, Davis je poručio da bi trebali to da učine nepotrebnim donoseći odluke koje bi trebali donositi sami.

Generalni sekretar Vijeća Evrope je pozdravio deklaraciju o reformi policije koju su u nedjelju u Mostaru potpisali lideri šest političkih stranaka, ali je zahtijevao od njih da tu deklaraciju pretvore u realnost. Dao je punu podršku visokom predstavniku da pokrene ovaj proces naprijed, ali je upozorio domaće političare da napredak može doći jedino od njih.

Parlamentarce je podsjetio da još nisu ispunili sve obaveze koje naša zemlja ima prema Vijeću Evrope, posebno što još nisu ratificirali nekoliko važnih međunarodnih dokumenata, iako su potpisani prije nekoliko godina.

Davis se osvrnuo i na problem obrazovanja u BiH, naglasivši da domaći političari moraju pronaći put da drže politiku van obrazovanja i učionica.

- Niti može Vijeće Evrope prihvatiti niti će prihvatiti bilo kakav oblik etničke segregacije u školama, istakao je Davis u obraćanju.

On je na konferenciji za novinare nakon govora u parlamentu potvrdio da će se danas sastati i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, ali nije mogao govoriti o sadržaju tog razgovora, osim da će i njemu prenijeti istu poruku kao i drugim zvaničnicima s kojima se susretao.

- Očito je da je Dodik važna osoba u BiH i s velikim zanimanjem očekujem njegovo mišljenje, kazao je Davis.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović je izjavio da će parlament pažljivo analizirati Davisovo izlaganje te da se nada da će trenutna kriza u zemlji biti prevladana.

- Samo dijalogom uz pomoć međunarodne zajednice doći ćemo do rješenja, kazao je Filipović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.