|

Davis iznio primjedbe zbog neblagovremene ratifikacije određenih konvencija

Davis iznio primjedbe zbog neblagovremene ratifikacije određenih konvencija
0
F
FENA
30.10.2007. u 14:33
0
komentara
0

dijeljenja
Davis iznio primjedbe zbog neblagovremene ratifikacije određenih konvencija Foto: Reuters
Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis iznio je danas u Sarajevu tokom susreta s premijerima FBiH i RS-a Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom primjedbe zbog neblagovremene ratifikacije određenih potpisanih konvencija te provedbe aktivnosti koje proizlaze iz članstva BiH u Vijeću Evrope.
Kako su po završetku susreta ustvrdili entitetski premijeri, na sastanku je istaknuta potreba da se ovo pitanje što prije riješi. Premijeri su obećali da će u okviru svojih nadležnosti pokušati doprinijeti njihovom bržem rješavanju.

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je da Davisove "prijateljske primjedbe" govore da se u BiH mora raditi u pravcu stvaranja jakih i funkcionalnih državnih institucija.

Obaveze pred Vijećem Evrope i drugim evropskim institucijama trebaju se realizirati putem jakih i funkcionalnih institucija na nivou BiH, kazao je Branković.

Premijer RS-a Milorad Dodik je tokom sastanka potencirao pitanja vezana za rad Venecijanske komisije te za mogućnost da visoki predstavnik nameće zakone.

- Vijeće Evrope smatra da je to stvar BiH i da treba stvoriti uvjete da to pitanje bude riješeno. To je moguće ako se rješavaju određeni zahtjevi koji postoje, naveo je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.