{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Davidson: U BiH previše neriješenih predmeta ratnih zločina

F
24.12.2007. u 11:38
0
0
Davidson: U BiH previše neriješenih predmeta ratnih zločina
0
Davidson: U BiH previše neriješenih predmeta ratnih zločina
Šef OSCE-misije u BiH ambasador Douglas Davidson mišljenja je da je dvanaest godina nakon završetka rata u BiH previše predmeta ratnih zločina koji nisu riješeni.
Pravda zahtijeva procesuiranje koliko god je moguće više takvih predmeta. Na ovaj način može se uspostaviti istina i stvoriti osnova za pomirenje među ljudima koji su u prošlosti ratovali, izjavio je ambasador Davidson u razgovoru za Fenu.

On je kazao da je Misija OSCE-a ponudila s ograničenim uspjehom stručnu pomoć Uredu državnog tužioca u izradi strategije za određivanje i rješavanje najvažnijih predmeta, među velikim brojem neriješenih.

Davidson smatra da bi ubrzano procesuiranje ratnih zločinaca pomoglo i u pogledu stvaranja uvjeta održivog povratka u BiH. Navodi da je većina onih koji su se željeli vratiti u mjesta prijeratnog prebivališta to i učinila, ali da predstavnici vlasti još nisu u potpunosti uspostavili uvjete da oni i ostanu u svojim zajednicama.

Također, održivom povratku bi pomoglo i pružanje adekvatnih usluga socijalne pomoći bez diskriminacije, stav je šefa Misije OSCE-a u BiH.

U tom pogledu ističe i značajnu ulogu lokalnih uprava, jer su gradovi prva i najčešća mjesta kontakata između građana i predstavnika vlasti.

Kako navodi Davidson, službenici za demokratizaciju OSCE-a uočili su na ovom planu znatan napredak. Mnogo veći broj općina nego ranije postiže zadovoljavajući nivo fiskalne kontrole i transparentnosti.

Međutim, Federacija BiH još nije u potpunosti ispoštovala Zakon o lokalnoj samoupravi. RS je to učinila, ali iskustva u tom entitetu pokazala su da bi mogla biti opravdana i neka poboljšanja u pogledu zakona, dodaje Davidson.

Govoreći o aspektu obrazovanja u BiH, on napominje da škole podijeljene na nacionalnoj osnovi i dalje postoje, uprkos obavezama preuzetim prije pet godina po ulasku u Vijeće Evrope, da se takvo odvojeno školovanje okonča.

-Izvještaji službenika za obrazovanje Misije pokazali su da su roditelji čak spremni i na velike udaljenosti da bi izbjegli obavezna upisna područja i smjestili djecu u etnički čiste škole, navodi Davidson.

Upozorava da bi različiti nacionalni planovi i programi te podijeljenost po nacionalnoj osnovi, ukoliko ne dođe do promjena, mogli u budućnosti dovesti do još većih nacionalnih podjela i smanjenja međusobnog razumijevanja u državi.

Nasuprot tome, kako ističe, Distrikt Brčko BiH je pronašao način kako da se bavi ovakvim pitanjima te omogućio učenicima da pohađaju nastavu na kojoj će predavanja slušati na svojim jezicima u okviru višenacionalnih škola.

Ambasador Davidson je mišljenja da bi ovo moglo poslužiti kao rješenje nezakonitostima i nacionalnim podjelama koji su obilježje obrazovanja u ostalim dijelovima države.

Kada je riječ o vojnoj stabilizaciji, šef OSCE-a u BiH napominje kako je Odjel za sigurnost i saradnju Misije u ovoj godini nastavio rad da bi BiH učinio sigurnijom i zaštićenijom.

Službenici ovog odjela su asistirali inspekcijama Oružanih snaga BiH da bi osigurali da budu u skladu s obavezama u okviru režima kontrole naoružanja, definiranog Daytonskim sporazumom. Rezultat je smanjenje zaliha malokalibarskog oružja i municije koji predstavljaju višak za državu.

Službenici ovog odjela sarađivali su i s domaćim i međunarodnim partnerima na jačanju civilnog nadzora nad vojskom, što podrazumijeva parlamentarni nadzor, jedan od kamena temeljaca svake savremene zapadne demokracije.

Službenici Misije će, najavio je Davidson, u narednoj godini nastaviti svoj rad u oblasti ljudskih prava, demokratizacije, obrazovanja i regionalne vojne stabilizacije. Iako će ih biti u manjem broju i na manje lokacija, ciljevi će im velikim dijelom ostati isti.

Ukupni cilj OSCE-a će i dalje biti pružanje pomoći BiH u jačanju demokratske uprave, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava svih građana koji trebaju biti ravnopravni pred zakonom, bez obzira na nacionalnost, kazao je ambasador Davidson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: