BiH
0

Davidson: Nužno brzo donošenje zakona o visokom obrazovanju

FENA
Nužnost brzog donošenja Zakona o visokom obrazovanju osnovna je poruka koju je članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u današnjim odvojenim susretima prenio ambasador Douglas Davidson, šef Misije OSCE-a u BiH.

Na žalost, kako je danas istaknuto, oblast obrazovanja još uvijek nije u nadležnosti državnih institucija BiH i to će postati tek ukoliko se uspješno realizira posao na ustavnim reformamama.

Međutim, ambasador Davidson istakao je da apsolutno istu pažnju treba pokloniti i zakonima koji reguliraju predškolsko,osnovno i srednje obrazovanje kao i osnivanju agencije za obrazovanje. Na taj način osigurali bi se jednaki uvjeti za školovanje na području cijele Bosne i Hercegovine i uklonila asimetrična ustavna rješenja ove oblasti.

Predsjedavajući Doma naroda Ilija Filipović pozvao je danas međunarodnu zajednicu da se sa jednakom pažnjom posveti amandmanima koje su u raspravama o Zakonu o visokom obrazovanju podnijeli predstavnici sva tri bosanskohercegovačka naroda. Po njegovim riječima, opstruira se uređenje oblasti obrazovanja na državnom nivou, mada je stanje u ovoj sferi katastrofalno.

Ambasador Davidson insistirao je da se tokom rasprava o rješenjima u oblasti obrazovanja pitanja finansiranja potisnu u drugi plan a pažnja usmjeri na usvajanje zakona koji je neophodan za provođenje Bolonjskog procesa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić istakao je da proces donošenja kvalitetetnih zakonskih rješenja otežava duh predizborne atmosfere koji se još uvijek osjeća i u Parlamentarnoj skupštini BiH ali da se pokušava održati radna atmosfera koja se ogleda i u sedam održanih sjednica dok je Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma izrazio žaljenje što ovi reformski zakoni nisu prošli potrebnu proceduru u Vijeću ministara zbog čega se, kako je naglasio, vrtimo u kurug sa starim prijedlozima zakona, saopćeno je.