BiH
0

Davidson: Kodeks ponašanja neophodan za demokratski nadzor odbrane

FENA
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Douglas Davidson izjavio je danas da kodeks ponašanja s vojno-političkog aspekta sigurnosti ima jednostavnu, ali važnu svrhu, nastoji osigurati principe za demokratski nadzor odbrane, sigurnosti i obavještajne službe.

“To su osnovni, temeljni elementi svake uspješne demokratije. Ovi principi pomažu i da se ojača vladavina prava, koja je nešto što Bosni i Hercegovini itekako treba”, kazao je ambasador Davidson u obraćanju učesnicima dvodnevnog seminara koji se održava u Banjoj Luci uz učešće stručnjaka iz Misije OSCE-a i Ministarstva odbrane BiH.

Učesnici će razgovarati o različitim dimenzijama ovog kodeksa ponašanja, te ponuditi praktične prijedloge za načine na koje bi kodeks mogli primijeniti u svom svakodnevnom radu.

Ovo nije prvi put da OSCE organizuje ovakav seminar. Između 1998. i 2003. godine ova misija održala je 19 seminara za vojno osoblje oba entiteta.

Ambasador Davidson je kazao da Bosna i Hercegovina sada ima samo jedno ministarstvo odbrane i jedan zajednički štab oružanih snaga.

“Ta dva tijela već pretvaraju vojsku ove zemlje u vojsku koja je kompatibilna s drugima u NATO-u, organizaciji kojoj je demokratska kontrola osnovni princip. Zato smo mi u OSCE-u stekli utisak da je pravo vrijeme za uvođenje novih serija seminara o kodeksu ponašanja, seminara koji su prilagođeni ovoj novoj eri u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Današnji seminar koji se održava u Kasarni “Kozara” u Banjoj Luci je, zapravo, peti na ovu temu ove godine. Zajedno s Ministarstvom sigurnosti, Misija OSCE-a organizirala je i održala tri seminara za starije komandire policijskih snaga i obavještajne službe.

Prije dvije sedmice održan je seminar u Sarajevu za osoblje oružanih snaga. To je, također, urađeno u saradnji s Ministarstvom odrane.