BiH
0

Davidson: BiH još nije uspješna demokratija

FENA
Bosna i Hercegovina se još ne može opisati kao uspješna demokratija, rekao je danas u Sarajevu šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson.

Govoreći kao gost predavač povodom otvaranja postidiplomskog studija Diplomatija u savremenom svijetu na Fakultetu političkih nauka, ambasador Davidson je naglasio da izbori, koji su jedna od osnovnih komponenti demokratije, nisu dovoljan uvjet za istinsku demokratiju.

Stvarna demokratija podrazumijeva transparentne strukture države, odgovorne prema svom biračkom tijelu, ali i aktivno civilno društvo koje ne podrazumijeva samo nevladine organizacije nego niz nezavisnih institucije, tzv. "tijela građana", koje će omogućiti demokratski način života, kazao je on.

Ambasador Davidson smatra da BiH podsjeća na aristokratsko društvo, jer su političke partije uglavnom zasnovane na nacionalnom principu i s "jakim liderom", a nedostaje civilno društvo.

Tema njegovog izlaganja bila je "Multilateralna diplomatija i razvoj države u modernom društvu". U tom kontekstu ambasador Davidson je podsjetio da je multilateralna diplomatija od Berlinskog kongresa 1878. do Daytona veoma uticala na BiH.

U slučaju Daytona, tvorci mira nisu samo nametnuli mir, nego i instituciju visokog predstavnika te ovlastili niz međunarodnih organizacija, uključujući OSCE, da se mir zaista ispoštuje.

On je posebno naglasio da su se u Daytonu strane u sporazumu, Hrvatska, Srbija i BiH, obavezale da će se ponašati prema Povelji UN-a i Helsinskog finalnog akta, a posebno poštovati suverenitet i uzdržavati se od bilo kakve prijetnje integritetu BiH.