Kadrićevo pismo Huseinoviću
0

"Davidovićevoj televiziji plaćamo da nas vrijeđa"

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Remzija Kadrić uputio je danas otvoreno pismo generalnom direktoru Regulatorne agencije za komunikacije Kemalu Huseinoviću u kojem mu sugerira da pogleda televizijski prilog u kojem Dragan Davidović, generalni direktor Radiotelevizije Republike Srpske, "punim glasom pjeva ozloglašenu fašističku pjesmu Spremte se spremte četnici...".

U pismu se navodi da je na taj način, Davidović na eklatantan način demonstrirao govor mržnje čime vrijeđa osjećanja, i drugih naroda i građana koji baštine antifašističke tradicije i koji su žrtve fašizma čiji je četnički pokret jedan od dokazanih protagonista. Dodaje se da Dragan Davidović nije obični građanin pa njegovo koketiranje sa četništvom šalje krajnje opasne poruke.

"On je prvi čovjek Radiotelevizije Republike Srpske, kuće koja je dio javnog servisa Bosne i Hercegovine. Taj servis svi mi plaćamo da nam bude na usluzi, a ne da nas ponižava i vrijeđa nagrađujući čelnim foteljama ljude poput Davidovića. Kako onda da vjerujemo takvom državnom informativnom servisu", navodi se u Kadrićevom pismu.

On podsjeća da se prema Okvirnoj odluci Evropske unije o borbi protiv rasizma i ksenofobije u zemljama Evropske unije predviđa sankcioniranje djela koja pozivaju na nasilje i mržnju kao i djela koja veličaju zločin genocida i ratne zločine.

"Dubokog sam uvjerenja da Bosna i Hercegovina, kao zemlja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, mora poduzeti konkretne mjere s ciljem suzbijanja glorifikacije zločina. Ujedno, podsjećam Vas da i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) plaćaju svi građani pa i od vas očekuju da im budete na usluzi, primjerno reagirate i obavijestite građane kako u ovom slučaju štitite njihovo dostojanstvo", navodi se u Karićevom pismu Huseinoviću, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.