BiH
0

Davidović: Pregovori se nastavljaju, ali nisu isključene tihe sankcije

FENA
Glavni pregovarač BiH sa Evropskom unijom Igor Davidović izjavio je da neusvajanje ustavnih promjena neće uticati na dinamiku pregovora i već dogovoreni priliv novca iz EU, ali je napomenuo da postoje mnogi drugi mehanizmi za eventulane tihe sankcije prema BiH.

Davidović je za banjalučku Alternativnu televiziju večeras potvrdio da se 12. maja nastavljaju pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, predviđenom dinamikom i po ranije utvrđenom kalendaru.

Precizirao je da zbog neusvajanja ustavnih amandmana neće biti zastoja ni u prilivu više od 50 miliona eura, koliko je preko Cards projekta, Evropska komisija za iduću godinu dodijelila BiH kao pomoć za postizanje evropskih snatdarda.

On međutim ne isključuje mogućnost uvođenja tzv. tihih sankcija, iako je teško predvidjeti kakav će biti intenzitet i oblik takave kazne zbog neusvajanja ustavnih amandmana.

Pojedini banjalučki meidji objavili su, pozivajući se na nezvanične izvore bliske Evropskoj komisiji i domaćim vlastima, da će Evropska unija nametnuti tihe sankcije Bosni i Hercegovini zbog neusvajanja amandmana na Ustav BiH, te da je izgledna primjena tzv. albanskog modela.

To znači da će sve institucije EU zadržati kontakte s vlastima BiH, održavati redovite sastanke, ali neće biti nikakvog značajnog koraka koji će ovu zemlju približiti EU.