{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Dodatna 43 miliona eura za oporavak od poplava

F
19.3.2015. u 14:11
0
7
Daviddi: Dodatna 43 miliona eura za oporavak od poplava
0
Daviddi: Dodatna 43 miliona eura za oporavak od poplava
Renzo Daviddi (Foto: Klix.ba)
Program Evropske unije (EU) za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini predviđa dodatna 43 miliona eura, ali se čeka ratifikacija okvirnog sporazuma koja će omogućiti operativnost ovih sredstava - rekao je u Prijedoru otpravnik poslova Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi.
Danas je posjetio nekoliko korisnika u Prijedoru kojima je pružena finansijska podrška u okviru Programa EU za oporavak od poplava.

Pojasnio je da su dosad u okviru ovog programa uložena 42 miliona eura, od čega oko 20 miliona u RS-u.

Daviddi je naglasio da je ovaj program uspješan s više aspekata, jer realizacija ide dosta brzo, a odmah nakon poplava već se djelovalo na terenu.

On je danas prisustvovao svečanosti povodom zvaničnog obilježavanja završetka radova u Osnovnoj školi "Dositej Obradović", koja je obnovljena u sklopu EU Programa za oporavak od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je rekao da je taj grad na vrijeme bio spreman ponuditi program obnove škola, a da je EU bila još spremnija taj program realizovati.

Pavić je zahvalio predstavnicima EU ističući da se renoviraju tri osnovne i tri srednje škole u Prijedoru, u toku je izgradnja jednog školskog objekta te se očekuje u drugoj fazi projekta da će biti još objekata uključenih u obnove.

Dodao je da su školski objekti, bez obzira na poplave, oštećeni i usljed nevremena, intenzivnih padavina i vjetrova, i da su obnovom putem ovog programa kvalitetno zaštićene i od padavina i od podzemnih voda.

Direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" Prijedor Stevica Džogazović je precizirao da je u obnovu centralnog školskog objekta iz Programa EU za oporavak od poplava uloženo 300.000 KM.

Urađena je sanacija i rekonstrukcija krova, zamijenjena kompletna vanjska stolarija i urađena kompletna sanacija mokrih čvorova te su, kako je rekao Džogazović, učionice nakon 33 godine dobile novi izgled.

Područna škola u Tukovima, koja je u maju prošle godine poplavljena i potom srušena, iznova se gradi sredstvima iz Programa EU za oporavak od poplava, a završetak radova trebao bi biti u maju.

Daviddi će danas u Prijedoru posjetiti i preduzeće "Lim Profi" d.o.o., jedno od malih i srednjih preduzeća u BiH kojima su dodijeljena sredstva EU za podršku oporavku poslovanja nakon razornih poplava u maju 2014. godine.

Također, planirano je da obiđe i cestu u mjesnoj zajednici Kalata u Kozarcu koja je obnovljena u okviru programa za obnovu, kao i tekuće radove na sistemu za grijanje u Osnovnoj školi "Kozarac" koje finansira EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: