Radna grupa za BiH
159

David Pettigrew pisao Antonyu Blinkenu zbog stavova Gabriela Escobara o uređenju BiH

F. H.
David Pettigrew (Foto: F. K./Klix.ba)
David Pettigrew (Foto: F. K./Klix.ba)
David Pettigrew, američki profesor na državnom univerzitet Southern Connecticut, je u ime Radne grupe za BiH koju čine domaći i strani intelektualci uputio pismo američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu, a povodom stavova koje je izrekao Gabriel Escobar.

U pismu je ocijenjeno da je Escobar osudio bosanskohercegovačke građane na budućnost etničkih podjela, diskriminacije, progon i nepoštivanja ljudskih prava predlažući da Bosna i Hercegovina odustane od bilo kakvih pokušaja značajnije ustavne reforme prije pridruživanja Evropskoj uniji.

Intelektualci koji stoje iza ovog pisma smatraju da su komentari specijalnog izaslanika Escobara o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji bez temeljne izborne reforme u suprotnosti s objavljenim očekivanjima koje Evropska unija ima od Bosne i Hercegovine.

U pismu Blinkenu, upozorili su i na kontinuirano destabilizirajuće postupanje predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska posebno podsjećajući na nedavno izglasavanje odluke o formiranju vlastitog pravosuđa i vojske.

"Zaštićena dejtonskom strukturom, diskriminacija je postala norma u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i korupcija toliko rasprostranjena. Upravo bi ove prijetnje nacionalista trebale biti prioritet u vanjskoj politici SAD-a u BiH i one bi se trebale spriječiti temeljnim izmjenama Ustava onako kako je naloženo u odlukama Evropskog suda za ljudska prava," navodi se u pismu.

Na kraju su apelirali na državnog sekretara da ispravite kurs američke vanjske politike u Bosni i Hercegovini ka podršci demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima, rečeno je u pismu.