Podignut spomenik
45

David Dragičević dobio "vječnu kuću": Kroz smrt životom, kroz mržnju ljubavlju

M. N.
"Klinac iz geta" David Dragičević dobio je vječnu kuću tačno pet mjeseci nakon što su njegovi posmrtni ostaci prebačeni iz Banje Luke u Wiener Neustadt u Austriji. Podignut je spomenik s njegovom fotografijom i dirljivom posvetom "Kroz smrt životom, kroz mržnju ljubavlju - Pravda za Davida".
Davidovi roditelji Davor i Suzana zahvalili su se svim ljudima koji im godinu i pet mjeseci pružaju podršku i koji su im pomogli da podignu spomenik svom sinu.

"Počivaj, dragi sine, u miru, još uvijek bez spokoja, daleko od države koja te ubila. (...) Ljubi te tata, sine, i doći će pravda, način više nije bitan. Pravda za Davida, pravda za svu djecu, idemo do kraja", napisao je Davor.

Podsjetimo, tijelo Davida Dragičevića ekshumirano je 15. marta ove godine. Iz Banje Luke ispratio ga je veliki broj građana koji su držali pesnicu u zraku i pjevali pjesmu "Klinac u getu" koju je David napisao dok je bio živ.

Sahrana je obavljena isti dan. Veliki broj građana BiH, ali i dijaspore je otišao u Austriju podijeliti bol s roditeljima. Slučaj ubistva 21-godišnjeg Banjalučanina još nikada nije riješen, a borbu za pravdu i istinu nastavlja grupa "Pravda za Davida".