{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama

F
7.1.2008. u 13:59
0
0
Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama
0
Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama
Većina ambasada u BiH počela je primjenu Sporazuma o viznim olakšicama za građane BiH, iako još uvijek ima ambasada gdje postoje određene nejasnoće u vezi sa primjenom, potvrdio je sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.
On je kazao da će se o otklanjanju svih nejasnoća u primjeni Sporazuma o viznim olašicama razgovarati na sastanku koji u srijedu u Sarajevu organizira Ambasada Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Dautbašić očekuje da na ovom sastanku budu razmotrene sve nejasnoće i nesporazumi, kako bi se izbjegla svaka nedosljednost u implementaciji odredbi propisanih ovim sporazumom.

-Ima ambasada gdje postoje određene nejasnoće, ali većina je počela implementaciju Sporazuma. Neke uspješnije, a neke manje uspješno, ali uzet ćemo određeni stepen tolerancije pošto se radi o prvim danima primjene, ustvrdio je Dautbašić.

On se nada da će nakon sastanka u srijedu stanje u vezi primjene Sporazuma o viznim olašicama biti puno bolje.

Sporazum o viznim olakšicama između BiH i Evropske unije stupio je na snagu 1. januara ove godine. Ovim dokumentom omogućavaju se prednosti za sve građane BiH, koje se ogledaju prvenstveno u niskim troškovima izdavanja viza i bržoj obradi aplikacija.

Osim toga, pojednostavljuju se uvjeti dobijanja vize za određene kategorije građana, kao što su studenti, poslovni ljudi, novinari, učesnici u naučnim i kulturnim manifestacijama i predstavnici građanskog društva.

Vizne olakšice su prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima sa zemljama EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: