{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama

F
7.1.2008. u 13:59
0
0
Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama
0
Dautbašić: Većina ambasada implementirala Sporazum o viznim olakšicama
Većina ambasada u BiH počela je primjenu Sporazuma o viznim olakšicama za građane BiH, iako još uvijek ima ambasada gdje postoje određene nejasnoće u vezi sa primjenom, potvrdio je sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.
On je kazao da će se o otklanjanju svih nejasnoća u primjeni Sporazuma o viznim olašicama razgovarati na sastanku koji u srijedu u Sarajevu organizira Ambasada Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Dautbašić očekuje da na ovom sastanku budu razmotrene sve nejasnoće i nesporazumi, kako bi se izbjegla svaka nedosljednost u implementaciji odredbi propisanih ovim sporazumom.

-Ima ambasada gdje postoje određene nejasnoće, ali većina je počela implementaciju Sporazuma. Neke uspješnije, a neke manje uspješno, ali uzet ćemo određeni stepen tolerancije pošto se radi o prvim danima primjene, ustvrdio je Dautbašić.

On se nada da će nakon sastanka u srijedu stanje u vezi primjene Sporazuma o viznim olašicama biti puno bolje.

Sporazum o viznim olakšicama između BiH i Evropske unije stupio je na snagu 1. januara ove godine. Ovim dokumentom omogućavaju se prednosti za sve građane BiH, koje se ogledaju prvenstveno u niskim troškovima izdavanja viza i bržoj obradi aplikacija.

Osim toga, pojednostavljuju se uvjeti dobijanja vize za određene kategorije građana, kao što su studenti, poslovni ljudi, novinari, učesnici u naučnim i kulturnim manifestacijama i predstavnici građanskog društva.

Vizne olakšice su prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima sa zemljama EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: