Predsjednik EPP
163

Daul žestoko kritikovao domaće političare: Sada mi je potpuno jasno zašto mladi ljudi odlaze iz BiH

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Joseph Daul žestoko je kritikovao domaće funkcionere nakon niza sastanka održanih u Sarajevu s bosanskohercegovačkim političarima.

Daul je kazao da je u misiji od tri dana saznao dosta toga i da ga najviše brine distanca između političkih elita i građana, koja se produbila u posljednjih nekoliko godina.

Istakao je da političari uvijek moraju slušati šta govore građani i služiti svojoj zemlji, dodajući da je potrebno osigurati dijalog političkih stranaka.

Kako kaže, bh. političarima je dao definiciju političara koja glasi da političar misli na buduće izbore. Poručio im je da on traži državnika koji misli na buduće naraštaje.

Daul je rekao da je bio neprijatno iznenađen sistemom obrazovanja u našoj zemlji, koji mora biti apsolutno promijenjen, te da je zgrožen zbog činjenice da se ovdje mogu kupiti fakultetske diplome. On je rekao da se nije dogodio nikakav napredak u BiH i da nikako ne može opravdati ono što se dešava u zemlji kada je riječ o korupciji.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Istakao je da sada u potpunosti razumije mlade ljude koji napuštaju ovu zemlju. Kako kaže, svi ambasadori imaju isto mišljenje, ističući da oni vjeruju u borbu protiv korupcije, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava.

On je političarima poručio da probaju postići dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH te da je dobio obećanje kako će bh. političari ubrzano raditi na tome. Rekao je da u tom slučaju moraju poštivati međunarodno pravo i Ustav BiH.

Dotakao se i utjecaja drugih zemalja u BiH, posebno ističući Rusiju, Tursku i zemlje Zaljeva. Ocijenio je da je jedan od najboljih sastanaka koje je imao u našoj zemlji bio onaj s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.