{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Data saglasnost za saradnju geoloških zavoda Austrije i Federacije BiH

F
26.11.2007. u 09:39
0
0
Data saglasnost za saradnju geoloških zavoda Austrije i Federacije BiH
0
Data saglasnost za saradnju geoloških zavoda Austrije i Federacije BiH
Vlada Federacije BiH na posljednjoj je sjednici dala saglasnost za prihvatanje Memoranduma razumijevanja o međusobnoj saradnji u naukama o zemlji između Geološkog zavoda Austrije i Federalnog zavoda za geologiju.
Memorandum je sačinjen u cilju razmjene stručnih mišljenja i proširenja saradnje na područjima fundamentalnih geoloških istraživanja i drugim oblastima u kojima postoji obostrana zainteresiranost.

Saradnja će se odvijati kroz razmjenu informacija i publikacija, zajednički terenski rad, posredovanje zajedničkih projekata, organizaciju sastanaka i zajedničko upravljanje naučnim i tehničkim rezultatima zajedničkog projekta.

Ona će se odnositi na nekoliko oblasti, kao što su fundamentalna geološka istraživanja, strukturna evolucija Alpa i Panonskog bazena, geohemija i okolišna geologija, mineralne sirovine te geohazard.

Strane su saglasne da će rezultati istraživanja, sve relevantne informacije i saznanja dobijeni zajedničkim projektima biti podijeljeni i zajednički publicirani. Taj način rada omogućit će zaštitu intelektualnog dobra u skladu sa zakonima Austrije, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Potpisnici su također saglasni da učestvuju u internacionalnim projektima, kao što su 7. EU Framework Program, Central European Initiative (CEI), Karpato-balkanskoj geološkoj asocijaciji (CBGA) te Internacionalnom geonaučnom programu UNESCO-a (IGCP).

Cilj je stimulirati međuvladina istraživanja i uvećanje dodatne finansijske potpore.

Memorandum će stupiti na snagu potpisivanjem predstavnika obje strane i trajat će pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: