BiH
0

Data preporuka za potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH

FENA
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas je u Sarajevu dala mišljenje - preporuku za potvrđivanje ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Komisija je odlučila da ne obavlja razgovor s predloženim kandidatima nego je mišljenje donijela na osnovu materijala koji su joj dostavljeni. Ovakva odluka je donesena zbog toga što se radi o istim kandidatima koji su do sada obavljali funkcije ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, a s kojima je Komisija obavila razgovor prilikom prethodnog imenovanja na te funkcije.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac je kazao da je Komisija uradila posao u skladu sa svojim nadležnostima.

Napomenuo je da su tokom rasprave koja je provedena pojedini članovi komisije sugerirali da je došlo do kašnjenja u rokovima u pogledu dostavljanja kandidata Komisiji od dana kada je predsjadavajući Vijeća ministara imenovan u Predstavničkom domu.

“Zašto je došlo do kašnjenja, da li je neko u lancu imenovanja zakasnio ili je sam zakon nekonzistentan u pogledu toga pa je nemoguće ispoštovati rok od 35 dana, to nije mandat ove komisije i nismo se željeli baviti tom istragom. Ali zbog rasprave i ukazivanja pojedinih članova komisije, usvojili smo zaključak da se Predstavničkom domu skrene pažnja na činjenicu da je došlo do blagog kašnjenja u odnosu na propisanih 35 dana“, kazao je Genjac.

On je istaknuo da je za Komisiju mjerodavna potvrda CIK-a BiH da kandidat ispunjava uvjete iz člana 10 c), napominjući da je tu potvrdu od CIK-a Komisija dobila za svakog kandidata.

Međutim, dodao je on, u pratećem aktu CIK je naveo, istovremeno dajući potvrdu za svakog kandidata, da su za tri kandidata otvoreni postupci u smislu utvrđivanja činjenica da li postoji nelegalna pozicija u pogledu Zakona o sukobu interesa za ova tri kandidata.

"Te dvije činjenice su otežavajuća okolnost za rad komisije, jer su u izvjesnoj mjeri protivriječne, ali zakon je striktno propisao da je potvrda CIK-a potrebni dokument. Obzirom da tu ima izvjesnih protivriječnosti mi smo usvojili zaključak da u skladu sa zakonom cijenimo postojanje potvrde za svakog kandidata da ispunjava uvjete iz člana 10 c). Ali zbog ove prateće opaske CIK-a donijeli smo zaključak da Komisija sugerira Kolegiju Predstavničkog doma da prije potvrđivanja imenovanja ministara i zamjenika zatraži izvještaj od CIK-a na ovu okolnost da bi poslanici i taj izvještaj imali u trenutku donošenja odluke o potvrđivanju“, kazao je Genjac.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na sjednici zakazanoj za srijedu 20. februara razmatrati potvrđivanje imenovanja ministara i zamjenika ministara u VIjeću ministara BiH.