{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Darko Dolić oslobođen krivice za zločine u Prozoru

S
28.4.2011. u 16:24
0
3
Darko Dolić oslobođen krivice za zločine u Prozoru
0
Darko Dolić oslobođen krivice za zločine u Prozoru
Foto: RFE
Državni sud donio je prvostepenu presudu kojom se Darko Dolić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobađa krivice za zločine počinjene nad civilima u Prozoru 1993. godine.
Sudsko vijeće Državnog suda kazalo je da je “usljed nedostatka dokaza” Dolić oslobođen krivice da je u julu i augustu 1993. godine učestvovao u pljačkanju i maltretiranju civila u selu Družinovići u blizini Prozora.

Istom presudom Sudsko vijeće je Dolića oslobodilo krivice za silovanje tri osobe u ljeto 1993. godine.

Obrazlažući prvostepenu presudu, Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da Tužilaštvo BiH u toku izvođenja dokaza nije dokazalo da je Darko Dolić počinilac zločina, jer se u brojnim iskazima svjedoka Optužbe kao počinilac zločina u Družinovićima spominje izvjesni Mario Dolić.

“Mario Dolić je samo godinu stariji od optuženog. Vijeće nalazi spornim iskaze nekih svjedoka Tužilaštva BiH koji poznaju Marija i Darka Dolića, te je stoga nejasno zašto 1995. godine pri davanju iskaza – kada im je pamćenje bilo svježije – kao počinioca imenuju Marija, a 2009. godine mijenjaju svoj iskaz i optužuju Darka Dolića”, kazala je Kosović.

Suđenje Doliću, nekadašnjem pripadniku diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” HVO-a počelo je u februaru ove godine.

Tužilaštvo BiH smatra Dolića odgovornim da je u augustu 1993. godine učestvovao u maltretiranju i pljačkanju civila iz sela Družinovići, tako što im je “naredio da izađu iz kuća, a potom pucao u zrak, psovao im majku i neke udarao kundakom puške”.

Sudsko vijeće je kazalo da je Državno tužilaštvo nastojalo identificirati optuženog Dolića kao počinioca ovog zločina “na osnovu iskaza svjedoka koji su na trenutak vidjeli počinioca u prolazu”, te im se stoga ne može pokloniti vjera.

“Svjedoci Tužilaštva BiH nisu saglasno identificirali počinioca zločina silovanja. (...) U tom kontekstu, Vijeće je cijenilo i iskaz svjedokinje S4, koja je, nakon protjerivanja iz Prozora, u Bugojnu uzimala izjave od žrtava silovanja i drugih zločina, među kojima su bile S1 i S3. Ona je kazala da su sve žene spominjale Marija Dolića kao počinioca, a ne optuženog”, dodala je sutkinja Kosović.

Pri obrazloženju oslobađajućeg dijela presude u odnosu na silovanja Edine Kmetaš, te zaštićenih svjedokinja S1 i S3 u augustu 1993. godine, Sudsko vijeće je navelo da je i Odbrana u toku izvođenja dokaza potvrdila kako je optuženi Dolić u julu i augustu 1993. godine bio “na prvoj liniji”.

Strane u postupku se na prvostepenu presudu mogu žaliti Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana od primanja presude.

Doliću su prvostepenom presudom ukinute mjere zabrane i vraćene putne isprave. Dolića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prvobitno uhapsili u oktobru 2009. i bio mu je određen pritvor do jula prošle godine, kada je pušten, nakon čega su mu određene mjere zabrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: