Saznaje Klix.ba
66

Darko Ćulum otpada iz utrke za direktora SIPA-e, najizgledniji novi konkurs i novi kandidati

D. Be.
Darko Ćulum
Darko Ćulum
Iako je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić za novog direktora SIPA-e nedavno predložio Darka Ćuluma do toga, kako sada stoje stvari, neće doći, saznaje Klix.ba. Ranije su otpali Perica Stanić i Goran Zubac, dok je "na ledu" i Žarko Laketa.

Naime, Darko Ćulum je stekao uslove za penziju posljednjeg dana u januaru ove godine, a narednih 60 dana će iskoristiti pravo na godišnji odmor i ostale slobodne dane u nadi da će se riješiti njegov status u vezi s direktorskom pozicijom u SIPA-i. Ukoliko u roku od dva mjeseca ne postane direktor državne agencije za istrage i zaštitu, Ćulum će kao aktuelni direktor Policije RS-a biti penzionisan.

To je nedavno potvrdio aktuelni direktor Policije RS-a Darko Ćulum, kazavši da će pokušati prolongirati odlazak u penziju.

"I dalje sam na poziciji direktora Policije RS-a. I ako bude neko rješenje o penziji, imamo rokove gdje se odlazak u penziju može prolongirati za neka dva-tri mjeseca", rekao je Ćulum.

Samo "paket" rješava sve

Kako saznaje Klix.ba, do tog imenovanja neće doći uprkos odgađanju Ćulumovog odlaska u penziju, jer lider SDA Bakir Izetbegović imenovanje čelnih ljudi sigurnosnih agencija u BiH želi riješiti u tzv. paketu, tačnije želi reizbor generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića vezati za imenovanja u drugim agencijama.

No, taj proces je trenutno zakočen i mogao bi biti riješen tek naredne godine. Do tada će Mehmedagić nastaviti vršiti funkciju prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Prema našim saznanjima za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) morat će se raspisati novi konkurs jer je, kao što je već poznato, zbog sticanja uslova za penziju iz igre već ispao bivši čelnik SIPA-e Perica Stanić, a isto će se dogoditi Darku Ćulumu. Treći kandidat Žarko Laketa veoma brzo će se suočiti s istim "problemom" ili će odustati od pozicije zbog drugog angažmana, a od samog starta van igre je četvrti kandidat Goran Zubac.

To značit da će za novi konkurs trebati i potpuno novi kandidati.

Đuro Knežević, v. d. direktora s punim kapacitetom

Dojučerašnjeg zamjenika direktora SIPA-e Đuru Kneževića, nakon razrješenja Perice Stanića, Vijeće ministara je imenovalo za vršioca dužnosti direktora, što mu daje puni kapacitet da obavlja poslove do kraja mandata, odnosno još dvije godine u punom kapacitetu. Kneževiću je ranije zamjenička funkcija isticala za dvije godine, ali je imenovanjem na funkciju v. d. direktora njegov posao na funkciji direktora dobio produženi rok.

Treba istaći i da je Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, koji obavlja intervjue s kandidatima za direktora SIPA-e te kreira rang-listu, istekao mandat, te da je u toku procedura izbora novog saziva odbora. To je za Klix.ba potvrdio predsjednik NO Enes Obralija.

"Nezavisnom odboru je istekao mandat, ali članovi ne smiju napustiti funkcije dok ga ne razriješi onaj koji je nadležan za imenovanje. Mi smo objavili konkurs, prijavio se ko je želio, a nakon toga smo sačinili rang-listu i dostavili je ministru sigurnosti BiH s podacima iz PIO-a. Ta lista je i dalje važeća dok se Vijeće ministara ne očituje po njoj. Da li će izvršiti izbor nekoga od kandidata ili ne, to mi ne znamo. Nijedna procedura nije obustavljena zbog toga što je Nezavisnom odboru istekao mandat, već radi u zakonskim okvirima i dužan je da radi", kazao je Obralija.