Protiv takve retorike
78

Darko Babalj (SDS) o nezavisnosti RS-a: Takva ideja nema podršku, dižemo tenziju kod naroda

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj govorio je o nezavisnosti RS-a te je poručio kako Dodik za takvo nešto ne bi imao ničiju podršku.

Tokom razgovora na BN televiziji Babalj je rekao kako nijedna država ne podržava nezavisnost RS-a.

"Nezavisnost Republike Srpske o kojoj govori Milorad Dodik danas ne bi imala ničiju podršku. Da li smo mi spremni da se otcijepimo od BiH i da li mislimo da će sudionici rata od prije 30 godina stajati mirno i reći: 'Oni su se otcijepili, nema veze, nastavljamo život dalje'? Bojim se da se to neće desiti. Tada se može desiti da dođe do nekog sukoba. Zašto? Zato što mi dižemo tenziju i budimo emocije kod naroda", mišljenja je Babalj.

Govorio je i odnosima entiteta Republika Srpska i Srbije.

"Republika Srpska bi Srbiji trebalo da bude ponos, a ne teret. Moje mišljenje je da je danas RS, zahvaljujući politici vlasti u Republici Srpskoj prethodnih godina teret, a ne ponos. Sasvim je normalno da Srbi iz Republike Srpske više čuju šta kaže predsjednik Srbije nego šta kaže predsjednik Mađarske", rekao je Babalj u emisiji MAT.

Babalj se dotaknuo i odnosa rukovodstva entiteta i Mađarske.

"Hoće li mi neko objasniti kakvu mi to podršku imamo, osim što je neka privatna firma iz Mađarske sklopila neki dogovor sa Elektroprivredom Republike Srpske i što su podijelili nešto što ne znam ni šta je. Jesu li nas doveli u poziciju da se divimo Orbanu? Jesu! Zbog čega se divimo Orbanu? Neka mi neko objasni zbog čega ja kao Srbin treba da se divim Orbanu i zbog čega, ja kao Srbin, treba da se divim Mađaru?", zaključio je Orban.

Podsjetimo, Milorad Dodik je i danas nakon sastanka s rukovodstvom Srbije u Beogradu govorio o nezavisnosti RS-a.

"Mi ćemo imati sjednicu Narodne skupštine 18. i 19. aprila, a organizovat ćemo miting u Banjoj Luci protiv ovoga (Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a op.a.). NSRS će donijeti odluke ako dođe do usvajanja rezolucije. RS će napustiti odlučivanje u BiH, ne vidim smisao da ostanemo u BiH", kazao je Dodik.