Zbog prijetnji
0

Danski selektor QSF-a napušta Sarajevo

Sarajevo-x.com
Nakon nasilja prilikom otvaranja prvog Queer Sarajevo Festivala i lova na učesnike i goste festivala i danima poslije, danski selektor festivala Andreas Viskochis pod hitno će napustiti Sarajevo zbog prijetnji koje i dalje prima.

Danski nacionalni radio koji se jučer bavio nasiljem na Queer festivalu u Sarajevu, objavio je intervju sa Viskochisom koji je izjavio da zbog svoje lične sigurnosti mora hitno napustiti glavni grad BiH, oputžujući bh. listove SAFF i Dnevni avaz za izazivanje nasilja.

On je 24.09. napadnut u blizini zgrade evrospkih institucija, na parkingu dok je pokušao ući u svoja kola. Nekoliko osoba ga je pratilo a zatim fizički napalo te je zadobio teške posjekotine na licu, povredu oka, grudnog koša i lijeve šake.

Sarajevo Queer Festival potpuno je zatvoren nakon što se nasilje pretvorilo u doslovan progon pojedinaca, telefonske prijetnje i prijetnje smrću za koje se okrivljuju radikalni islamisti – vehabije i nasilne navijačke skupine.

Sve značajnije institucije za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty International, UN-a, Kuća ljudskih prava kao i sve ambasade EU u BiH osudile su nasilje i pozvale vlasti BiH da što prije istraže ovaj slučaj.