Poruka iz Sarajeva
55

Danski ministar vanjskih poslova: Rat se vratio u Evropu i niko se nije nadao ovim razmjerama

B. R.
Jeppe Kofod, ministar vanjskih poslova Danske (Foto: T. S./Klix.ba)
Jeppe Kofod, ministar vanjskih poslova Danske (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod je danas u Sarajevu istakao da je s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković (SDA) razgovarao i o agresiji Rusije na Ukrajinu.
"Imali smo nekoliko susreta na marginama još u februaru. Tada sam obećao da ću doći. Uprkos nekolicni pokušaja to se nije desilo zbog agresije Rusije na Ukrajinu", ukazao je.

Jeppe je mišljenja da se niko nije nadao da će rat u Ukrajini biti u velikim razmjerama.

"Govorili smo o neisprovociranom napadu na Ukrajinu. Rat se vratio u Evropu i to u razmjerama koje niko nije mogao zamisliti. Važno je da stojimo zajedno mi koji se zalažemo za slobodu i da se suprotstavimo agresiji", poručio je.

Među onima je koji smatraju da je potrebno vršiti pritisak na Rusiju kako bi se rat što prije završio.

"Imalo smo priliku razgovarati kako da se zajednički postavimo. Rat nas podsjeća kako posljedice mogu biti ozbiljne. Važno je vršiti stalan pritisak na Rusiji, da stalno šaljemo pomoć Ukrajini kako bismo što prije okončali ovaj rat", zaključio je ministar vanjskih poslova Danske.

Ovo je prva posjeta šefa diplomatije ove države Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina. Ministrica Turković je ocijenila da su odnosi dvije zemlje dobri te da ih je potrebno učiniti još boljim.