|

Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice

Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice
0
F
FENA
23.9.2006. u 14:41
0
komentara
0

dijeljenja
Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice
Danska se u subotu oprašta, tokom svečane ceremonije, od majke posljednjeg ruskog cara Nikolaja II, rođene danske princeze, koja je postala kraljica Maria Fjodorovna, čiji će posmrtni ostaci ubuduće počivati u Sankt Peterburgu.
Oko osam stotina danskih i ruskih ličnosti, na čelu s danskom kraljicom Margarethom, prisustvalo je misi u katedrali Roskilde, kraljevskoj katedrali 30 km od Kopenhagena, gdje je nakon svoje smrti 1928. u kripti pokopana ruska kraljica. Ona je napustila Rusiju sa svoje dvije ćerke 1919. dvije godine nakon boljševičke revolucije, javio je AFP.

Na stotine osoba, koje nisu mogle ući u crkvu, okupilo se pred katedralom kako bi prisustvovali ovom historijskom događaju.

Posljednja caricina želja, rođena kao princeza Dagmar, bila je da počiva pored svog muža, cara Aleksandra III, u porodičnoj grobnici Romanovih, dinastija koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. u u tvrđavi Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, bivšem glavnom gradu carske Rusije.

Caričin pra-praunuk Paul Edward Kulikovski je održao posmrtni govor pred kovčegom postavljenim pred oltarom, pokriven ličnom carskom zastavom sa dva carska orla. On se zahvalio predsjedniku Putinu i kraljici Margarethi koji su omogućili prijenos caričinih posmrtnih ostataka da počiva pored čovjeka koga je voljela i da se vrati u zemlju u kojoj je provela 52 godine života.

Kovčeg će najprije biti prebačen u Kopenhagen a potom uz pratnju kraljevskog puka bit će ukrcan na na danski ratni brod za Sankt Peterburg.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.