{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice

F
23.9.2006. u 14:41
0
0
Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice
0
Danska: Ispraćaj posmrtnih ostataka ruske carice
Danska se u subotu oprašta, tokom svečane ceremonije, od majke posljednjeg ruskog cara Nikolaja II, rođene danske princeze, koja je postala kraljica Maria Fjodorovna, čiji će posmrtni ostaci ubuduće počivati u Sankt Peterburgu.
Oko osam stotina danskih i ruskih ličnosti, na čelu s danskom kraljicom Margarethom, prisustvalo je misi u katedrali Roskilde, kraljevskoj katedrali 30 km od Kopenhagena, gdje je nakon svoje smrti 1928. u kripti pokopana ruska kraljica. Ona je napustila Rusiju sa svoje dvije ćerke 1919. dvije godine nakon boljševičke revolucije, javio je AFP.

Na stotine osoba, koje nisu mogle ući u crkvu, okupilo se pred katedralom kako bi prisustvovali ovom historijskom događaju.

Posljednja caricina želja, rođena kao princeza Dagmar, bila je da počiva pored svog muža, cara Aleksandra III, u porodičnoj grobnici Romanovih, dinastija koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. u u tvrđavi Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, bivšem glavnom gradu carske Rusije.

Caričin pra-praunuk Paul Edward Kulikovski je održao posmrtni govor pred kovčegom postavljenim pred oltarom, pokriven ličnom carskom zastavom sa dva carska orla. On se zahvalio predsjedniku Putinu i kraljici Margarethi koji su omogućili prijenos caričinih posmrtnih ostataka da počiva pored čovjeka koga je voljela i da se vrati u zemlju u kojoj je provela 52 godine života.

Kovčeg će najprije biti prebačen u Kopenhagen a potom uz pratnju kraljevskog puka bit će ukrcan na na danski ratni brod za Sankt Peterburg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: