BiH
0

Danska donirala vatrogasnu opremu BiH

FENA
Putem Ministarstva sigurnosti BiH, predstavnicima entitetskih uprava civilne zaštite i Službe civilne zaštite Distrikta Brčko danas je uručena donirana vatrogasna oprema za hitne intervencije, te informatička oprema.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti, opremu vrijednu 30.000 eura donirala je Vlada Kraljevine Danske.

Riječ je o 30 kompleta vatrogasne opreme - aparata za disanje s komprimirajućim zrakom za vatrogasce tzv "smoke divers". Ovi aparati su osigurani putem procedura NATO-a i Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofu (EADRCC).

U skladu s Memorandumom o saradnji potpisanog između Ministarstva sigurnosti BiH i danske Agencije za vanredne situacije, Vlada Danske je također donirala informatičku opremu za potrebe struktura civilne zaštite u vrijednosti od 34.604 eura.

Pored toga, danska vlada je osigurala i 8.279 eura za kupovinu 100 aparata za gašenje požara "V-25I" - naprtnjača koje će u narednim danima putem Ministarstva sigurnosti biti isporučeni entitetskim upravama civilne zaštite i Službi civilne zaštite Distrikta Brčko.

Imajući u vidu tešku situaciju u BiH prouzrokovanu velikim brojem požara, Ministarstvo sigurnosti je stupilo u kontakt s nadležnim institucijama NATO-a i zemalja s kojima BiH ima potpisane bilateralne sporazume o saradnji i pružanju pomoći u slučaju prirodnih nesreća i drugih katastrofa.

Vlada Kraljevine Danske među prvima je reagirala na poziv NATO-a za pomoć koju je tražila BiH nakon izbijanja većeg broja požara u julu i proglašenja stanja elementarne nepogode u nekim općinama u BiH.

Vatrogasna oprema koju će Federalna i Republička uprava civilne zaštite i Služba civilne zaštite Distrikta Brčko, prema prioritetima potreba, podijeliti na svom području znatno će olakšati i ubrzati protivpožarne aktivnosti vatrogasaca, te pojačati efikasnost u hitnim intervencijama u slučajevima izbijanja požara u BiH.