Stotine dobrovoljaca
33

Danima bukti požar u šumama kod Gornjeg Vakufa, angažovani i helikopteri OSBiH

E. M.
Foto: MOBiH
Foto: MOBiH
Požar na području Gornjeg Vakufa još uvijek nije stavljen pod kontrolu, a u njegovom gašenju već tri dana učestvuje i helikopter Oružanih snaga BiH.

Danima traje borba vatrogasaca, pripadnika šumarije, dobrovoljaca i pripadnika OSBiH na gašenju požara na području Gornjeg Vakufa gdje je vatrom zahvaćeno 350 hektara šume. Do sada je izgorjelo oko 66.780 metara kubnih drvne mase te se već sada rada o ekološkoj katastrofi.

Proteklih dana napravljeni su zaštitni pojasevi i putevi koji bi trebali spriječiti širenje požara koji je najvjerovatnije nastao ljudskim uticajem.

Helikopteri 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine već treći dan za redom, od 30. oktobra, gase ovaj požar.

"Tokom izvršenja ovog zadatka, u protekla tri dana izvršeno je 8,3 sati naleta, izbačena su 32 vedra vode, što odgovara težini od 32 tone. Nastavak gašenja očekuje se i tokom sutrašnjeg dana, zavisno od razvoja situacije tokom noći", saopćeno je iz MOBiH.

Požar se u toku protekle noći spustio i do saobraćajnice Novi Travnik - Gornji Vakuf, a razvoj situacije prati se na terenu iz sata u sat dok se gašenje odvija dok vremenske prilike i dnevna vidljivost to omogućavaju.