"Pingovali mobitele"
55

Danijela Ratešić Došen: Policija je nelegalno pratila članove grupe Pravda za Davida

Piše: M. N.
Članica grupe "Pravda za Davida" Danijela Ratešić Došen kazala je na 228. skupu građana Banje Luke na Trgu Krajine kako je Antiteroristička jedinica MUP-a RS bila ilegalno angažovana na praćenju članova ove grupe od 10. maja ove godine.

Obraćajući se okupljenima pitala ih je da li znaju šta znači "pingovanje telefona" objasnivši kako su puštanjem imagiranih sms poruka s njihovih telefona, putem antena mobilne telefonije, pratili njihovo kretanje.

"Pratili su nas neosnovano i nelegalno. Pratili su svoje građane, domaćice, mehaničare, pratili su nas, a šta se dešavalo s teroristima? Ko je pratio njih? Ko je pratio ono što je trebalo kako bi se sačuvala sigurnost građana? Ti podaci iz telecoma se ne mogu izbrisati ničim za pet godina. Možda tada uvedemo strože kazne za ovakva djela. Platit ćete za sve što ste uradili svojim građanima. Umjesto da čuvate red i mir ubijate nam djecu, a nas uhodite i proganjate. Sram vas bilo", kazala je Ratešić Došen.

Davidov otac Davor Dragičević kazao je kako neće ići s Trga sve dok ne bude došla pravda i robija za zločince i ubice. Kazao je kako su na pravom putu i da će uskoro imati prve rezultate svoje borbe. Ponovio je imena onih koje smatra odgovornim za ubistvo svoga sina, te nadležnima poručio da im riječi više ništa ne znače već traže djela.

Okupljeni su, kao i svaki dan, otpjevali pjesmu koju je napisao David "Klinac u getu" i poručili kako uz Davida ostaju do kraja.