BiH
80

"Dani mevluda i zikra" u Blagaju i ove godine posjetit će hiljade vjernika

FENA
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Koncertom ilahija i kasida u dvorištu blagajske Tekije sutra će biti otvorena manifestacija "Dani mevluda i zikra" koja će trajati do 15. maja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Prema riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, ova tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija ove godine obilježava 40. godišnjicu od svog reaktiviranja i ona je najveća i najmasovnija vjerska manifestacija na području Hercegovine, gdje na centralnom programu mevluda i zikra učestvuje više od 30 hiljada osoba.

"Manifestacija "Dani mevluda i zikra" afirmiše višestoljetnu tradiciju dovišta- mjesta na kojem se okupljaju vjernici da u zajedničkim ibadetima snaže svoju duhovnost, moralnu i kulturnu nadogradnju te učvršćuju bratske i prijateljske relacije", kazao je muftija Dedović dodavši kako je blagajska Tekija kroz stoljeća njegovala duhovne sadržaje, bila mjestom okupljanja, promišljanja i spoznaje.

"Na tim elementima vjere, ideje, misli, kulture i tradicije danas u ovom vremenu Islamska zajednica želi osvijestiti značaj, važnost i mogućnosti manifestacije 'Dani mevluda i zikra'", istakao je muftija Dedović.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se, uz ostalo, promocija knjige "Korijeni hercegovačke begovske porodice Ljubović" autora Envera Ljubovića, tribina "Opsada islama" na kojoj će govoriti Mirnes Kovač i Mufid Memija, večer Kur'ana, večer sevdaha i tradicionalnih bosanskih igara, promocija knjige "Sokak sreće" autora Admira Delalića, izložba kaligrafskih radova umjetnika Mostara te promocija CD-a ilahija i kasida "Svjedoci istine" hora Karađoz- begove medrese.

Cetralna manifestacija mevluda i zikra bit će upriličena 9. maja na vrelu Bune. Manifestacija "Dani mevluda i zikra" će biti zatvorena 15. maja tribinom u povodu četiri decenije obnovljene tradicije dovišta na vrelu Bune u Blagaju.

Manifestacija će se, kako je istaknuto, održati pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a njeni organizatori su Islamska zajednica u BiH, Muftijstvo mostarsko, MIZ Mostar, Tarikatski centar BiH, Karađoz-begova medresa i BZK "Preporod" Mostar.