Međunarodni dan
33

Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo

Klix.ba
U Drugoj gimnaziji Sarajevo u srijedu je otvorena druga po redu manifestacija Dani maternjeg jezika. Otvaranju su prethodile izložbe plakata s radionice o arhaizmima u našem jeziku, kao i izložba knjiga o jeziku iz školske biblioteke.

Priredbi koja je održana u holu škole prisustvovao je veliki broj učenika, profesora i ostalih zaposlenika Druge gimnazije, a gosti su bili učenici Srednje muzičke škole Sarajevo.

Prisutnim se obratio direktor škole Seid Alibegović koji je naglasio da ovom manifestacijom Druga gimnazija obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika. Istakao je također da se ova manifestacija realizira u saradnji s drugim organizacijama i institucijama, ali i predanim radom svih učenika i profesora škole.

U ime Aktiva profesora maternjeg jezika nadahnutim govorom obratio se profesor Vedad Mulavdić koji je predstavio sadržaj trodnevne manifestacije. Kao specifičnost ovogodišnjeg obilježavanja istakao je veliki broj kvalitetnih radova koji su stigli na konkurs za najbolji literarni rad o temi jezika.

Proglašeni su i pobjednici konkursa kojima je uručena vrijedna nagrada elektronski čitač Kindle. Treće mjesto osvojio je Zejd Kasumović, učenik I-1 MYP razreda s pjesmom "Dok živi jezik, živi i narod", drugo je osvojila učenica IV-1 razreda Amina Šabotić koja je napisala esej o temi "Moj jezik, moj dom", a najbolji literarni rad, pjesmu "Slovo o jeziku", napisao je Faruk Šahat, talentirani mladi pjesnik, učenik III razreda.

Dobitnici su nagrađeni velikim aplauzom. Sve učesnike i publiku dobrom muzikom i pjesmom oraspoložio je hor i orkestar škole pod rukovodstvom profesorice Lejle Avdagić. U toku aktivnosti održana su gostovanja profesora s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu te program posvećen bivšem učeniku škole Marinku Zekiću.