BiH
0

“Dani bh. dijaspore” od 25. do 29. jula

FENA
Svjetski savez dijaspore BiH i Centar Skenderija od 25. do 29. jula zajednički će organizirati manifestaciju “Dani bh. dijaspore”.

“Cilj nam je da se dijaspora i njena kulturna dešavanja prikažu u BiH, ali i da ovdašnji umjetnici svoja dostignuća pokažu građanima BiH koji žive u dijaspori, a koji će tih dana boraviti u Sarajevu”, kazao je danas na pres-konferenciji član Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH Namik Alimajstorović dodavši da se na ovom projektu radilo od septembra prošle godine.

“Manifestacija traje pet dana i svaki dan će biti organizirane javne tribine koje će tretirati različita pitanja iz oblasti dijaspore od očuvanja tradicije i kulture do dvojnog državljanstva i svih statusnih pitanja koja tište bh. dijasporu”, kazao je Alimajstorović.

Svakog dana bit će prezentacija književnika i umjetnika, a navečer su predviđeni kulturno-zabavni programi kao što su večer sevdaha, zabavne i narodne muzike, folklora, te sportska večer, kada će se održati turnir na kojem će učestvovati reprezentacija bh. dijaspore u malom fudbalu te reprezentacije iz BiH umjetnici političari i novinari.

Tokom manifestacije bit će organiziran i Dan za biznis na kojem će biti govora o ulaganju u BiH i o privredno-ekonomskoj oblasti.

Na "Danima bh. dijaspore" učestvovat će 45 učesnika iz dijaspore.

Pokrovitelj manifestacije je Predsjedništvo BiH, a medijski pokrovitelji FENA, NTV Hayat, Dnevni avaz, Studio 99, RTV BiH.

Manifestacija “Dani bh. dijaspore” bit će održana u kompleksu “Skenderija”.