BiH
0

Današnji razgovori o reformi policije bez ikakvih zaključaka i dogovora

FENA
U Uredu visokog predstavnika u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka o reformi policije u BiH.

Kako je saopćeno novinarima nakon sastanka danas nisu doneseni nikakvi zaključci i razmatran je izvještaj Direkcije o reformi policije.

  • Sve su strane iznosile svoje prijedloge i nismo ništa zaključivali, a ni dogovarali. Jednostavno, iznosili smo mišljenja vezano za ovaj izvještaj. Razgovori će svakako biti nastavljeni, a, kada, to zavisi od lidera političkih stranaka i OHR-a. Također i svi učesnici današnjeg sastanka iskazali su potrebu da se razgovori nastave, kazao je novinarima, pri izlasku iz OHR-a , Šefik Džaferović, potpredjednik SDA.

Kako je izjavio potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, razgovarano je o pitanjima koja koče čitav proces reforme policije, odnosno zakonodavnom okviru, ministarskom odboru, budžetu policije i političkim ovlaštenjima, dok je član Predsjedništva HDZ-a BiH Bariša Čolak današnji razgovor okarakterizirao više ekspertnim nego političkim.

  • Mi smo danas razgovarali više ekspertno, a manje politički i mislim da je razgovor bio koristan. Međutim, mislim da bi kod političkih partija trebalo promijeniti to da na sastanak ne dolaze sa unaprijed nekakvim „ukopanim“ stavovima. Također smatram i da svi moramo pokazati veću fleksibilnost kako bi se došlo do rješenja, kazao je Čolak.

Na sastanku u OHR-u, koji je održan na poziv visokog predstavnika Christiana Schwarza-Schillinga, bili su prisutni Stanislav Čađo iz SNSD-a, Vinko Radovanović iz PDP-a, Šefik Džaferović iz SDA, Martin Raguž iz HDZ-a 1990, Bariša Čolak iz HDZ-a BiH, te predstavnik Stranke za BiH Sejfudin Hodžić.

Neposredno prije dolaska stranačkih predstavnika na sastanak kod visokog predstavnika u OHR-u su boravili ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft.