Javier Solana u BiH
0

"Današnji dan za vas treba biti dan nade"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana rekao je da su neophodne promjene Ustava BiH kako bi svi građani BiH pokazali potpunu predanost EU.

Solana je naglasio da je njegova današnja posjeta znak da BiH ima budućnost i da je ona u Evropi.

"Današnji dan za vas treba biti dan nade. Današnja posjeta pokazuje da ste vi jako puno uradili, nema sumnje da još imate puno toga da uradite", rekao je Solana i dodao da političi lideri u BiH moraju biti konstruktivni i mnogo više sarađivati međusobno.

Solana je prilikom posjete NATO bazi u sarajevskom naselju Butmir istakao da je budućnost BiH u evropskoj porodici nacija, ali je neophodno da BiH prati ''mapu puta'', kako bi pristupila EU.

"U ovom momentu mi se trudimo da ubijedimo lidere vaše zemlje da moraju ispuniti onih žpet plus dvaž uslova, a nakon toga će se, bez sumnje, otvoriti jedna nova stranica u istoriji BiH", naglasio je Solana.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, Solana je naveo da je ona mnogo bolja nego ranije, da se povećavaju mogućnosti BiH da se približi EU i dodao da je veoma važno da lideri u BiH nestave da rade u tom pravcu.

On je naveo da je vrijeme kada će se BiH moći pobrinuti samostalno za svoju bezbjednost prilično blizu i dodao da je bezbjednost blisko povezana sa političkim pitanjima.
"Što bude bolje ponašanje vaših političkih lidera u smislu retorike koju koriste i u smislu donošenja zakona koje je potrebno donijeti, to će se sa istim korakom poboljšavati bezbjednosna situacija u BiH'', naglasio je Solana.

On je rekao da EU i SAD veoma dugo vremena pomažu BiH zajedno i naveo da će to raditi i u budućnosti, kako bi BiH doveli u organizacije kojima se ona želi priključiti, a to su EU i NATO.

Prema njegovim riječima, da bi BiH ušla u EU, politički lideri zajedno sa građanima BiH moraju raditi na tome.

"Na taj način ćete izgraditi kapacitete pomoću kojih ćete biti u mogućnosti da se samostalno pobrinete za sva pitanja koja vam pripadaju - ekonomska, politička, socijalna", rekao je Solana.