Charles English
0

'Današnji dan donosi promjenu, a promjena nadu'

FENA
Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je večeras na prijemu povodom inauguracije Baracka Obame za 44. predsjednika SAD-a, kako mnogima današnji dan donosi promjenu, a promjena nadu.

Prijemu koji je ambasador English organizirao u svojoj rezidenciji u Sarajevu prisustvovali su brojni gosti iz političkog, javnog i kulturnog života BiH, koji su mogli u direktnom prijenosu pratiti inauguraciju novog američkog predsjednika.

  • Stojimo na pragu velikog historijskog trenutka, riječi su kojima se ambasadora English obratio zvanicama pred početak čina polaganja zakletve Baracka Obame u Washingtonu.

Američki ambasador ističe kako stotine miliona Amerikanaca koji trpe posljedice najgore ekonomske krize u posljednjih 80 godina žele novi početak u ekonomskom pogledu, ali i mnogim drugim stvarima.

  • Milijardama ljudi širom svijeta, koji priželjkuju obnovljeno američko liderstvo i angažman na pitanjima od rata do globalnog zagrijavanja, današnji dan donosi promjenu, a promjena nadu, poručio je ambasador English.

Naglasio je, međutim, kako je današnji dan samo početak, kada će novi predsjednik s nama podijeliti svoju viziju budućnosti i svog puta naprijed ne samo za Amerikance, nego i brojne američke prijatelje širom svijeta.

  • Trebat će mu vaše strpljenje, prijateljstvo i vaše partnerstvo. Vaše prisustvo ovdje večeras shvatam kao ponudu da se pridružite našem novom predsjedniku u partnerstvu i prjateljstvu da bismo se suočili sa zajedničkim izazovima, poručio je ambasador English.

Na svečanosti inauguracije ispred zgrade američkog kongresa u Washingtonu danas su novi američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden položili zakletvu.

Nakon polaganja zakletve, Barack Obama, prvi predsjednik SAD-a afro-američkog porijekla, održao je inauguracijski govor.