Današnje finansijske i kadrovske odluke, sutra nastavak sjednice Vlade FBiH

F
FENA
27.12.2012. u 19:36
1
6
Današnje finansijske i kadrovske odluke, sutra nastavak sjednice Vlade FBiH
1
Današnje finansijske i kadrovske odluke, sutra nastavak sjednice Vlade FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima od posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2004. do 30.9.2012. godine, uz konstataciju da je novac utrošen u skladu s odlukom Vlade.
Zaduženo je Federalno ministarstvo finansija da izvrši potrebne radnje i ova sredstva u iznosu od 845.285 KM, doznačena na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH u 2004. godini, prenese na poseban treansakcijski račun sredstava za zaštitu i spašavanje, otvoren kod Unicredit Banke d.d., saopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću

Federalna Vlada dala je saglasnost na odluku Upravnog odbora Agencije za vodno područje rijeke Save, kojom se iz sredstava tekuće rezerve odobrava 400.000 KM za sufinansiranje projekta Rekonstrukcija i modernizacija postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda industrijske zone „Pobjeda" u Goraždu.

U ovoj industrijskoj zoni, duži niz godina postoji problem rješavanja, obrade i prečišćavanja tehnoloških otpadnih voda koje po svojoj strukturi predstavljaju opterećenje za kvalitet voda rijeke Drine.

Realizacija ovog projekta je izuzetno značajna za funkcioniranje proizvodnog procesa privrednih društava industrijske zone „Pobjeda“ koja je od neprocjenjivog značaja za BPK.

Time bi se ispunili neophodni uslovi koji proizilaze iz okolinskih propisa, kako ne bi bio doveden u pitanje nastavak rada ovih industrijiskih postrojenja koja su uglavnom izvoznog karaktera.

Finansijske odluke

Odlukom o odobravanju sredstava utvrđenih budžetom Federacije BiH za 2012. godinu za obnovu i izgradnju u ratu porušenih vjerskih objekata, Vlada je danas odobrila 300.000 KM za obnovu džamije Ferhadija u Banjoj Luci.

Danas je Federalnom ministarstvu kulture i sporta odobreno 50.000 KM za realizaciju finansijskih obaveza proisteklih iz Protokola o saradnji između Federacije Bosne i Hercegovine i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Kadrovska pitanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Amira Jažića za vršioca dužnosti direktora u JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure.

Data je i prethodna saglasnost za razrješenje Sanela Buljubašića s dužnosti člana Nadzornog odbora privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Razrješenje je uslijedilo prije isteka mandata na ovoj poziciji radi podnošenja ostavke zbog izbora na funkciju načelnika Općine Srebrenik.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlada je za člana Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica Bosne i Hercegovine predložila Fatimu Hadžibegić.

Sjednica Vlade FBiH bit će nastavljena sutra u 8 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: