BiH
0

Danas završna tehnička runda pregovora BiH i Evropske komisije o SAA

FENA
Završna tehnička runda pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o Sporazumu o sabilizaciji i pridruživanju (SAA) bit će održana danas u Sarajevu.

Razgovarat će se o prostalim tehnički pitanjima, među kojima su trgovinske koncesije, približavanje bh. zakonodavstva koje se odnosi na uređenje tržišta sa zakonodavstvom EU, kretanje radnika, kapitala.

Pregovore će uime naše zemlje voditi šef bh. pregovaračkog tima Igor Davidović, a uime Evropske komisije (EC) šef Odsjeka za BiH i Albaniju u Direktoratu EC za proširenje Dirk Lange.

Ova peta tehnička runda pregovora trebalo bi da ujedno bude i posljednja, s tim da postoje najave da će se završna zvanična runda pregovora odgoditi do momenta kada se steknu uvjeti za parafiranje Sporazuma.

  • Pregovori će faktički biti okončani, ali se neće obilježiti parafom ni potpisom, jer je Evropska unija postavila set od četiri bezuvjetna politička uvjeta, naglasio je jučer Davidović. Ti uvjeti su reforma policije, javnog RTV servisa, javne uprave, te formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Davidović je zadovoljan sadržajem Sporazuma i smatra ga dobro izbalansiranim u dijelu koji najviše brine bh. poslovne subjekte i javnost u vezi s liberalizacijom trgovine, gdje su odredbe Sporazuma sačinjene u onoj mjeri na korist BiH u kojoj je to bilo moguće.