BiH
0

Danas završna riječ branilaca i optuženih u slučaju "Škorpioni"

FENA
Suđenje petorici pripadnika paravojne formacije "Škorpioni" koji se terete za ubistvo šest srebreničkih Bošnjaka u blizini Trnova 1995. godine bit će nastavljeno danas u Beogradu pred Vijećem za ratne zločine iznošenjem završnih riječi branilaca i optuženih.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Nebojša Marković zatražio je u utorak u završnoj riječi da se optuženima izrekne maksimalna zatvorska kazna i istakao kako je nesumnjivo utvrđeno da su optuženi izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Slobodan Medić, Pera Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić terete se da su jula 1995. na mjestu zvanom Godinjske bare u blizini Trnova u Bosni i Hercegovini ubili šest srebreničkih Bošnjaka.

Marković je naglasio da se može zaključiti kako su "Škorpioni" bili klasičan primjer paravojne formacije.

Prema mišljenju Markovića, sud prilikom izricanja kazne mora uzeti u obzir otežavajuće okolnosti za optužene - da su ubili mlade ljude i djecu, od kojih je Safet Fejzić na dan strijeljanja imao 17 godina i šest mjeseci, Azmir Alispahić 16 godina i devet mjeseci, Dino Salihović samo 16 godina i 20 dana, a koji ''nijednim svojim postupkom nisu dali povoda da se sa njima tako postupi''.

Punomoćnici porodica žrtava, javlja Tanjug, u svojim završnim riječima su tvrdili da su "Škorpioni" bili regularna jedinica MUP-a Srbije, što je prema njihovom mišljenju utvrđeno na sudu iz iskaza svjedoka i pismenih dokaza.