{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas završava akcija prikupljanja starih cipela

F
2.7.2010. u 06:49
0
12
Danas završava akcija prikupljanja starih cipela
0
Danas završava akcija prikupljanja starih cipela
Prikupljanje 8.372 para starih cipela, koje će biti ugrađene u skulpturu Stub Srama u Potočarima - Srebrenica, završava se 2. jula. Broj od ukupno 16.744 komada cipela bit će prikupljen samo od građana iz Bosne i Hercegovine.
Cipele su prikupljane od 25. maja organizirano u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli, Zenici i Bihaću, u Njemačkoj i Švicarskoj, ali i spontano u Konjicu, Jablanici, Sanskom Mostu, Mostaru, Donjem Vakufu, na Kosovu, u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Cipele su donirale mnoge poznate ličnosti iz svijeta i BiH, sve generacije, nacije i slojevi stanovništva.

Imamo cipele i logoraša iz Dretelja, poginulih iz Sarajeva i drugih gradova, interes i podrška javnosti su veliki, rekla je za Fenu Belma Zulčić, generalni sekretar Društva za ugrožene narode, bosanskohercegovačka sekcija.

Druga faza projekta počinje 10. i 11. jula, kada će sve prikupljene cipele biti izložene u centru Berlina, kao asocijacija na cipele bez vlasnika. U septembru instalacija se postavlja u Haagu i drugim centrima svjetske moći.

Od maja 2011. godine počinje izgradnja Stuba Srama u Potočarima iznad mezarja. Slova UN imaće dimenzije 8,372 m x 6,2 x 1,4m.

Inicijativu je pokreuo Centar za političku ljepotu, koji okuplja mlade umjetnike iz Berlina, a realizator je Društvo za ugrožene narode sa svojom sekcijama širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: