{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas završava akcija prikupljanja starih cipela

F
2.7.2010. u 06:49
0
12
Danas završava akcija prikupljanja starih cipela
0
Danas završava akcija prikupljanja starih cipela
Prikupljanje 8.372 para starih cipela, koje će biti ugrađene u skulpturu Stub Srama u Potočarima - Srebrenica, završava se 2. jula. Broj od ukupno 16.744 komada cipela bit će prikupljen samo od građana iz Bosne i Hercegovine.
Cipele su prikupljane od 25. maja organizirano u Sarajevu, Srebrenici, Tuzli, Zenici i Bihaću, u Njemačkoj i Švicarskoj, ali i spontano u Konjicu, Jablanici, Sanskom Mostu, Mostaru, Donjem Vakufu, na Kosovu, u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Cipele su donirale mnoge poznate ličnosti iz svijeta i BiH, sve generacije, nacije i slojevi stanovništva.

Imamo cipele i logoraša iz Dretelja, poginulih iz Sarajeva i drugih gradova, interes i podrška javnosti su veliki, rekla je za Fenu Belma Zulčić, generalni sekretar Društva za ugrožene narode, bosanskohercegovačka sekcija.

Druga faza projekta počinje 10. i 11. jula, kada će sve prikupljene cipele biti izložene u centru Berlina, kao asocijacija na cipele bez vlasnika. U septembru instalacija se postavlja u Haagu i drugim centrima svjetske moći.

Od maja 2011. godine počinje izgradnja Stuba Srama u Potočarima iznad mezarja. Slova UN imaće dimenzije 8,372 m x 6,2 x 1,4m.

Inicijativu je pokreuo Centar za političku ljepotu, koji okuplja mlade umjetnike iz Berlina, a realizator je Društvo za ugrožene narode sa svojom sekcijama širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: