Sve je u rukama HDZ-a
4

Danas zasjeda Vijeće ministara: Odluka o privremenom finansiranju BiH ili nova blokada

A.D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas će održati sjednicu na kojoj bi trebalo donijeti odluku o privremenom finansiranju za period od jula do septembra 2019. godine.

No, veliko je pitanje da li će se to i desiti s obzirom na blokadu koju je po ovom pitanju prouzrokovao HDZ.

Naime, o privremenom finansiranju državni ministri prvo su trebali raspravljati na sjednici zakazanoj za 27. juni 2019. godine, ali je ona naknadno pomjerena za 2. juli 2019. godine.

Međutim, ministri se ni 2. jula 2019. godine nisu uspjeli izjasniti o prijedlogu ove odluke s obzirom na to da sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) koji je zvanični predlagač tačke dnevnog reda.

Odluka je onda trebala biti razmatrana na sjednici zakazanoj za 10. juli, da bi samo sat pred početak sjednice Vijeće ministara BiH poslalo obavještenje medijima kako se sjednica prolongira.

Pozivajući se na izvore iz vrha Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pojedini mediji pišu kako ne postoji skoro ni teoretska šansa da Bevanda, kao ovlašteni predlagač tačke dnevnog reda o privremenom finansiranju, dođe na sjednicu Vijeća ministara BiH i potpiše takvu odluku.

"Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu uz visok stepen saglasnosti. S obzirom na to da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti i završiti obaveze koje su pred nama", kazao je ranije Bevanda.

Već duže se na bh. političkoj sceni tvrdi da se radi o doprinosu nastojanju lidera HDZ-a Dragana Čovića da pokaže da je država u blokadi čime se tako ide ususret predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku koji već duže pravi opstrukcije u radu zakonodavne vlasti BiH.

Sam Dodik je još 25. juna u javnom istupu nagovijestio finansijsku blokadu.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Član 8. Ustava pod poglavljem "Finansije" je jasan i kaže da će "Parlamentarna skupština svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji pravovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi".