BiH
0

Danas žalbeni pretres u postupku protiv Radovana Karadžića

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Pred Haškim tribunalom u srijedu će biti održan žalbeni pretres u postupku protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića povodom odluke o oslobađanju tačke optužnice koja ga tereti za genocid u nekoliko opština u BiH.

"U srijedu u Tribunalu će biti održan žalbeni pretres u vezi s takozvanom međupresudom u predmetu Radovana Karadžića", rekla je predstavnica za štampu Tribunala Magdalena Spalinska.

Ona je podsjetila da je Pretresno vijeće Tribunala u junu prošle godine oslobodilo Karadžića jedne tačke optužnice, i to one koja ga je teretila za genocid počinjen u nekoliko opština u BiH i da je Tužilaštvo uložilo žalbu na tu odluku.

Pretresno vijeće je 28. juna razmatralo Karadžićev zahtjev za oslobađanje od optužbe po 10 tačaka optužnice i prihvatilo je oslobađanje za samo jednu tačku, onu koja ga je teretila za genocid počinjen od marta do decembra 1992. godine u nekoliko opština, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno dokaza na osnovu kojih se može zaključiti da je u tim opštinama počinjen genocid.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, nečovječna djela, napade na civile, uzimanje talaca tokom rata u BiH 1992-1995. godine.

Uhapšen je u julu 2008. godine u Srbiji i izručen ICTY-u 30. jula iste godine. Suđenje, na kojem se sam brani, počelo mu je 26. oktobra 2009. godine.