Obilježavanje Dana Evrope
0

Danas ulična trka "Trkom u Evropu"

FENA
U Sarajevu će danas u organizaciji Delegacije Evropske komisije u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH te nevladine organizacije "Marathon" biti održana ulična trka pod nazivom "Trkom u Evropu", kojom će biti obilježen 9. maj, Dan Evrope.

Trka na ruti od četiri kilometra bit će održana u Vilsonovom šetalištu, a njen start i cilj bit će na Trgu Bosne i Hercegovine na Marindvoru.

Start trke zakazan je za 11.00 sati. Njena je trasa relativno kratka kako bi se pružila mogućnost učešća zainteresiranim građanima svih dobi.

Do sada je prijavljeno već oko 400 učesnika. Trka će imati međunarodni karakter, a pored manjeg broja profesionalnih trkača najveći dio njih bit će građani iz svih dijelova BiH.

U trci će učestvovati i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Srbije te tradicionalno snage EUFOR-a.

Nagradni fond iznosi 1.200 KM te će prvoplasirani u trci dobiti 300 , drugoplasirani 200, a onaj na trećem mjestu 100 KM.

Obilježavanje Dana Evrope predstavlja iznimno značajan datum za Evropsku uniju. Tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio je 1950. godine prijedlog stvaranja organizirane Evrope, poznat kao "Schumanova deklaracija". Taj se dokument smatra začetkom današnje moderne Evropske unije.