BiH
0

Danas u Sarajevu ulična kampanja "Stop legalizaciji seksualnih odnosa sa 14-godišnjacima"

FENA
Vilsonovo
Vilsonovo
Povodom inicijative za izmjenu Krivičnog zakona FBiH, Mladi liberali BiH danas u 19.00 sati u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu organiziraju uličnu kampanju "Stop legalizaciji seksualnih odnosa sa 14-godišnjacima".

"Prema postojećem Krivičnom zakonu FBiH, seksualni odnos s maloljetnom osobom od 14 godina je legalan ukoliko osoba u njega stupa dobrovoljno. Ovaj zakon je na snazi od 2003. godine. Ova odredba Zakona je bila predmetom mnogobrojnih zloupotreba", navodi se u saopćenju Mladih liberala BiH. Stoga, kako se ističe, Mladi liberali BiH pokreću inicijativu izmjene postojećeg zakona.

"Postavljanjem štanda, te dijeljenjem informativnih materijala i letaka pokušat ćemo skrenuti pažnju roditelja na to šta čeka njihovu djecu i kakve su sve opasnosti koje proizilaze iz ovog zakona. Prikupljat ćemo i potpise podrške građana za našu inicijativu. Kampanju će realizovati Mladi liberali Općinski odbor Novo Sarajevo. Ovu ideju podržala je i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Bosne i Hercegovine XY", navodi se u saopćenju.