Put u totalitarizam
11

Danas u NSRS-u o zakonu o kleveti: Vraća li se verbalni delikt u manji bh. entitet?

M. G.
Dodik u NSRS-u
Dodik u NSRS-u
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas će se razmatrati usvajanje izmjena Krivičnog zakona ovog entiteta kojim bi se kleveta ponovo smatrala krivičnim djelom.

Prijedlog je ovo vladajuće koalicije predvođene SNSD-om Milorada Dodika, koji je još u jesen prošle godine najavio donošenje ovog zakona.

Sudeći prema odredbama ovog zakona koje su do sada poznate javnosti, riječ je o kriminaliziranju kritike, ograničavanju slobode govora i onemogućavanju rada novinara.

Vlasti RS-a tako nastoje kriminalizirati klevetu i uvredu, a predviđene su ogromne novčane kazne koje će biti zamijenjene zatvorskim u slučaju neplaćanja.

U konkretnom slučaju sporno je što je obrađivač - Ministarstvo pravde Republike Srpske, na zvaničnoj web stranici objavilo različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, te na taj način utjecalo na onemogućavanje upućivanja primjedbi i sugestija na krivična djela protiv časti i ugleda od strane zainteresovane javnosti.

Pored navedenog, Ministarstvo je znatno skratilo i rokove za dostavljanje primjedbi i sugestija, sa 15 dana kako je predviđeno Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata RS, rok je skraćen na svega 7 dana, što je nedopustivo.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno utjecati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Novinari i građani ćedanas u Banjoj luci protestnim okupljanjem na Trgu Krajine i šetnjom do NSRS-a pozvati zastupnike da ne glasaju za izmjene Krivičnog zakona kojima se kleveta ponovo kriminalizuje.

Napominju da kriminalizacija klevete vodi ka gušenju slobode govora i gušenju objektivnih medija u RS-u. Da odbace prijedlog izmjena Krivičnog zakona RS-a, zastupnike su pozvali i iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor ovog udruženja saopćio je da bi kriminalizacija klevete dovela do dugoročne destrukcije medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja. Prijedlog ovog zakona na dnevnom redu skupštine RS-a je sutra.