BiH
0

Danas u Doboju tribina o Koridoru 5C

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Doboju će danas biti održana multimedijalna javna tribina pod nazivom "Koridor 5C u funkciji razvoja opštine i regije" koju organizuje dobojsko Udruženje građana Tolerancijom protiv različitosti "Toper".

Projekt-menadžer "Topera" Jusuf Makarević izjavio je Srni da je cilj tribine da se predstavi da regulacioni planovi koridora 5C ne sadrže samo projekte autoputa i željezice, već i projekte poslovnih zona, inkubatora i tehničko-tehnoloških parkova na opštinskom, međuopštinskom i državnom nivou.

On je naveo da će na tribini biti riječi o potrebi osnivanja konzorcijuma opština dobojskog regiona, kao opštedruštvene partnerske interesne grupe, koja bi planirala ekonomsko-privredni razvoj opština u široj zoni, kako auto-puta, tako i željeznica, obuhvaćenih koridorom 5C.

Makarević je naveo da je koridor 5C je poslovnog karaktera, koji EU u strategiji svog proširenja nudi budućim članicama za njihov brži razvoj i međusobno povezivanje, te dodao da je od velikog značaja, ne samo za RS, već i BiH, jer se iz luke Ploče povezuje sa jadransko-jonskim koridorom koji iz Hrvatske prelazi u BiH, a zatim u Crnu Goru, Albaniju i Grčku.

Koridor polazi sa obala Baltičkog mora i kroz više evropskih država dolazi do Mađarske, te preko Hrvatske ulazi u RS, odnosno BiH, kod Svilaja. 

Makarević kaže da je trasa koridora kroz RS duga 64 kilometara, od čega kroz područje opštine Doboj prolazi oko 38 kilometara, te da kod raskrsnice Karuše kod Doboja prelazi na teritoriju Federacije BiH. 

Na tribinu, koja će biti održana u Privrednoj komori regije Doboj u 11.00 sati, pozvani su predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, načelnici opština i predsjednici skupština opština, razvojne agencije, nevladine organizacije i udruženja građana iz deset opština dobojskog regiona.