BiH
0

Danas u BiH počinje izborna šutnja

NINA
Danas u sedam sati počinje izborna šutnja koja će trajati sve do subote u 19 sati, kada će birališta biti zatvorena, saopštila je Izborna komisija na današnjoj konferenciji za novinare te dodala kako će u subotu, 2. oktobra tačno u sedam sati biti otvoreni svi birački punktovi.

''Očekujemo da će izborna šutnja biti ispoštovana, te da Izborna komisija neće imati potrebe bilo koga novčano kažnjavati'', kazao je Vehid Šehić, predsjednik Izborne komisije BiH.

On je objasnio da se to odnosi i na pisane medije koji u svojim izdanjima od petka i subote ne smiju imati nikakve sadržaje koji se odnose na predizbornu kampanju.

Prvi nepotpuni rezultati izbora bit će objavljeni 2. oktobra oko ponoći, dok se potpuniji rezultati mogu očekivati u nedjelju, 3. oktobra iza 19 sati kada će Izbornoj komisiji biti dostavljeni kompletni glasački materijali sa zapisnicima iz svih biračkih odbora i općinskih izbornih komisija.

''Konačni rezultati bit će objavljeni u roku od najmanje 30 dana od dana održavanja izbora, iako ćemo se mi truditi da oni budu objavljeni što prije. Izborna komisija će zaključno s 9. oktobra primati glasačke listiće koji dolaze poštom'', objasnio je Šehić.

Članovi Izborne komisije pozvali su registrovane birače da izađu na izbore i glasaju jer će na taj način neposredno oblikovati svoju i sudbinu svoje djece u iduće četiri godine.

Šehić nije želio komentarisati rezultate brojnih istraživanja koja ukazuju na nisku razinu odziva birača jer je, kako je rekao, danas nastupila zabrana bilo kakvih istraživanja, ali je izrazio nadu da će odziv biti dobar i da će i građani preuzeti svoj dio odgovornosti za BiH.

Predsjednik Izborne komisije BiH kazao je i kako očekuje da će sva sredstva potrebna za održavanje izbora biti uplaćena, podsjetivši da su prije nekoliko dana imali sastanak s čelnim ljudima entiteta na kojem je zaključeno da će entitetske vlade osigurati sva nužna sredstva za provedbu izbora, kao i sredstva potrebna za plaćanje općinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora.