Vanjska politika
0

Danas sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana danas.

Na dnevnom redu su razmatranje Platforme za nastup delegacije BiH na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku 24. septembra ove godine, izvršavanje međunarodnih obaveza BiH u vezi s provođenjem restriktivnih mjera prema odredbama relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina - zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, saopćila je pres-služba Predsjedništva.

Predsjedništvo će razmatrati i informaciju o rješavanju statusa neperspektivnih lokacija OSBiH koje se odmah mogu predati civilnim strukturama.

Na dnevom redu su, među ostalim, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja dioničarskog sporazuma između Reosiguravajućeg društva EUROPA RE i BiH, kojim se utemeljuje sistem osiguranja od katastrofa u zemljama jugoistočne i srednje Evrope; sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoputa na Koridoru Vc i sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru Vc.

Bit će riječi i o prijedlozima odluka o ratifikaciji Sporazuma između između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Izrael o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša; Konvencije o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera – Helsinki, 17. marta 1992. godine, Konvencije o radu na nepuno radno vrijeme, Konvencije o zaštiti materinstva i Preporuke o razvoju ljudskih resursa, obrazovanju, osposobljavanju i stalnom usavršavanju.