BiH
0

Danas sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Predsjedništvo BiH održat će u utorak, 17. marta, 54. redovnu sjednicu.

Prijedlog dnevnog reda obuhvatio je, između ostalog, davanje saglasnosti za otvaranje konzularnog ureda Ambasade Republike Slovenije u Banjoj Luci, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama te Informaciju o pripremama za organizovanje vježbe Združeni napor 2009.

Predsjedništvo će raspravljati i o Prijedlogu odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za: Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o readmisiji osoba koja iregularno borave i provedbeni Protokol te Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Grčke o zaštiti razmijenjenih tajnih podataka.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Crne Gore o dvojnom državljanstvu te Sporazuma između BiH i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnom osiguranju.

Predsjedništvo će raspravljati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o kulturnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Revidiranom dopunskom sporazumu o pružanju tehničke pomoći od Međunarodne agencije za atomsku energiju Vijeću ministara BiH te Međunarodnom zdravstvenom propisu i Sporazumu između BiH i Republike Bugarske o međusobnom unapređenju i zaštiti ulaganja.

Na dnevnom redu je i Ugovor između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih vodovodnih sistema presječenih državnom granicom, Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, Ugovor između BiH i Demokratske Narodne Republike Alžir o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te Ugovor ? ?kstr?dici?i između BiH i Demokratske N?r?dn? Republike Alžir.

Bit će razgovarano i o Prijedlog odluke o pristupanju BiH Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionalnom protokolu te Prijedlogu odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH, koje predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Vlade Republike Austrije, koju predstavlja savezni ministar finansija, o finansijskoj saradnji kao i Sporazuma o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj - Projekat koridor Vc.

Predsjedništvo BiH sutra će raspravljati i o Prijedlogu odluke o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Švicarske o olakšicama pri izdavanju viza, Sporazuma između BiH i Švicarske o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhan te Memoranduma o razumijevanju između BiH i Evropske zajednice o pridruživanju BiH Sedmom okvirnom programu Evropske zajednice za istraživanja, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.