Saopćeno iz CZ-a
109

Danas se ukida zabrana kretanja između općina i gradova u Hercegovini

G. Š.
Eugen Ćubela (Foto: G. Š./Klix.ba)
Eugen Ćubela (Foto: G. Š./Klix.ba)
Načelnik Štaba civilne zaštite i direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK Eugen Ćubela je na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru rekao kako su dosadašnje mjere zaštite u tom kantonu polučile rezultate te da se tokom dana očekuje ublažavanje restriktivnih mjera u tom kantonu.

''Danas se navršava 36 dana od kada je u HNK proglašeno stanje nepogode. S današnje tačke gledišta mogu reći da smo izuzetno zadovoljni tokom odvijanja borbe protiv koronavirusa'', kazao je Ćubela.

No naglasio je kako se borba uspješno odvijala uz pomoć donesenih mjera i odgovornih građana koji su ih poštivali.

''Na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite HNK, slušajući glas struke uz mjere koje su poduzimane i uvidom u njihovu procjenu, na jutros održanom sastanku donesena je odluka da se tokom dana Kantonalnom štabu predloži ukidanje mjere ograničavanja kretanja između općina i kantona'', kazao je Ćubela.

Ublažavanje mjera, kako ističe, očekuje se tokom današnjeg dana.

''Ova mjera koju smo donijeli 9. aprila je polučila uspjeh i bila je na snazi dvije sedmice kad smo očekivali ekspanziju ove bolesti i kao što se vidi iz biltena o broju novozaraženih, ona je polučila rezultate'', kaže Ćubela.

Glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK Pero Ćiro Pavlović je, iznoseći podatke zdravstvenog biltena, potvrdio da se stanje u tom kantonu stabilizira.

''Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 197 uzoraka, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su pozitivne dvije osobe koje su iz Mostara'', kazao je Pavlović.

U mostarskoj Covid bolnici trenutno je hospitalizirano 20 pacijenta od koji je pet bolesnika na respiratoru, osam pacijenata je na liječenju uz potporu kisikom.

Vezani članci