Žestoka bitka
8

Danas se otvaraju koverte s prijavama za direktora SIPA-e: Poznata imena kandidata

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Pet osoba se prijavilo na konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nezavisni odbor će danas razmatrati prijave pristigle na javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata.

Kako nezvanično saznajemo, u igri je pet kandidata. Prijave je poslao aktuelni direktor Perica Stanić kojem mandat ističe 5. novembra.

Radno mjesto i okruženje želi promijeniti i trenutni direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Bivši načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje, odnosno Policijske uprave Trebinje, te bivši pomoćnik direktora Granične policije BiH za operacije i organizaciju Žarko Laketa također želi biti na čelu SIPA-e. On danas obavlja posao stručnog savjetnika ministra unutrašnjih poslova u entitetu RS.

I glavni inspektor Centra javne bezbjednosti Banja Luka Njegoš Jovanović ima iste ambicije kao i bivši direktor SIPA-e Goran Zubac .

Direktora državne policijske agencije imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra sigurnosti BiH. Pošto će se bitka voditi među simpatizerima SNSD-a i SDS-a pitanje je ko će dobiti veću podršku s obzirom na to da SNSD tek treba ući u državnu vlast iako SDS i dalje ima svoje ministre na funkcijama.