{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas se obilježava Međunarodni dan porodice

15.5.2014. u 08:24
43
0
Danas se obilježava Međunarodni dan porodice
43
Danas se obilježava Međunarodni dan porodice
Foto: Ilustracija
Međunarodni dan porodice koji se od kada ga je za značajan dan proglasila Generalna skupština UN-a, obilježava se svakog 15. maja od 1993. godine.
Međunarodni dan porodice u 2014. godini obilježava dvadesetu godišnjicu Međunarodne godine porodice koju je utemeljila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1994. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti porodice, promicanja znanja o društveno-ekonomskim i demografskim trendovima koji utječu na porodicu i poticanja napora da se odgovori na izazove sa kojima se suočava porodica. Zbog toga je važno da ovakav jubilej iskoristimo kao priliku za podsjećanje o važnosti porodice koja je ostala najaktivniji posrednik društvenog razvoja i ukažemo na njene brojne doprinose razvoju društva koji zaslužuju priznanje i podršku, saopćeno je iz KJU "Porodično savjetovalište" u Sarajevu.

U porodici se rađamo, tu razvijamo naš identitet i pripadnost. Porodica simbolizuje čovjekove najdublje snove i strahove, u njoj stičemo prva iskustva o sebi i drugima. U porodici odrastamo, sazrijevamo, učimo o ljubavi, intimnosti, stabilnosti, sigurnosti i zaštićenosti. Sa porodicom dijelimo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost. Da bi funkcionirali kao individua ili grupa, moramo čuvati porodične vrijednosti i njegovati porodične odnose.

Cijeneći autentičnost i specifičnost naše porodice u prilici smo da uvijek iskoristimo porodične vrijednosti kao značajan resurs, ali ne izvan vremena i prostora. Rast i razvoj omogućavaju promjene, jačanje kapaciteta i ovladavanje novim vještinama za prilagođavanje aktuelnom trenutku. Međutim, problem današnjice je haotičan društveni sistem koji se reflektuje na porodicu i dovodi do poremećaja njenog sistema vrijednosti. To su ometajući faktori za normalan rast i razvoj porodice, što utječe na njenu funkcionalnost, njene članove i društvo u cjelini.

Zbog toga najveće vrijednosti savremene porodice jesu emocionalna povezanost partnera, roditelja, djece, način i sloboda pokazivanja emocija, briga jednih za druge, poštovanje, što je temelj za formiranje slike o sebi, samopoštovanja i samopouzdanja. Da bi odnjegovali našu bosanskohercegovačku porodicu, najveća odgovornost je na partnerima, budućim roditeljima u formiranju porodice te prenošenju i razvijanju porodičnih vrijednosti.

Također, savremeno društvo donijelo je nove porodične konfiguracije i sada je ideja o porodici mnogo šira u odnosu na raniju. Međutim, sve te novine ne treba prihvatati samo radi "trenda“, već ih suštinski adaptirati našim uvjetima življenja, kontekstu i vrijednostima koje postoje u svakoj konkretnoj porodici, uz očuvanje tradicionalnih vrijednosti porodice, a naročito njene emocionalne i vaspitne funkcije.

Pored toga, u današnje vrijeme krize i stresa, ono što drži jednu prodicu na okupu i njeguje povezanost među njenim članovima jesu porodični rituali. Porodični rituali predstavljaju zajedničke aktivnosti svih članova porodice, aktivnosti kojima se svi članovi vesele i koje pružaju osjećaj zadovoljstva i sreće. Mnoge porodične rituale djeca doživljavaju s radošću i nestrpljenjem, te upravo zbog toga oni na najbolji načini doprinose njihovom razvoju i socijalizaciji.

Koristite slobodno vrijeme upražnjavajući porodične rituale kao što su proslave vjerskih i državnih praznika, porodična putovanja, proslave rođendana, posjete rodbini i prijateljima, igranje društvenih igara, šetnje, zajednički obroci i sl. jer oni osiguravaju osjećaj pripadnosti porodici i doprinose očuvanju i jačanju porodičnog identiteta. Kroz njih se prenose vjerovanja i vrijednosti, porodično nasljeđe, jača porodica i osigurava da se članovi porodice osjećaju voljenim i sigurnim.

Rituali se temelje na porodičnim razgovorima, smijehu i zabavi. Njegujte razgovor u svojoj porodici, dajte priliku svim članovima da se osjete uvaženim, jer gdje postoji ravnopravna komunikacija unutar porodice postoji i sposobnost kreiranja porodičnih rituala koji će uvažavati potrebe porodice. Sretni i lijepi trenuci doprinose kohezivnosti porodice i jačaju je za lakše suočavanje sa izazovima današnjice.

Povodom Međunarodnog dana porodice svim porodicama želimo da čuvaju i njeguju svoje vrijednosti i da, neovisno o ovom danu imaju svoj porodični dan – ritual, koji će im pomoći da sačuvaju i njeguju ove vrijednosti, da rastu i da se razvijaju, navodi se u saopćenju "Porodičnog savjetovališta", koje potpisuje direktor te javne ustanove Senad Alić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: