BiH
0

Danas se obilježava 18. godišnjica formiranja 1. korpusa Armije RBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Obilježavanje 18. godišnjice formiranja 1. korpusa Armije RBiH bit će propraćeno nizom prigodnih sadržaja u znak sjećanja na sve heroje, branitelje Sarajeva - bh. patriote koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani suvereniteta, cjelovitosti i neovisnosti BiH.

Među ostalim, brojne delegacije boračkih udruženja 1. septembra će odati počast šehidima i poginulim borcima i položiti cvijeće na mezarja, groblja i spomen-obilježja na području Kantona Sarajevo (KS).

Kako je jučer na pres-konferenciji u Sarajevu najavljeno, Programom obilježavanja 18. godišnjice formiranja 1. korpusa ARBiH predviđeni su obilasci šehidskog mezarja Kovači, mezaristana Alipašine džamije gdje je ukopan prvi komandant 1. korpusa Mustafa Hajrulahović Talijan, grobalja "Sv. Josip", Stadion i Lav, te Kovača u Hrasnici.

Istovremeno, delegacije će pohoditi Spomen-obilježje 1. brigade policije Stari Grad na trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, a bit će upriličeni i defile ratnih zastava svih brigada 1. korpusa ARBiH, kao i podsjećanje na ratni put i stasanje ove formacije na zasjedanju Skupštine KS-a, te druženje u Domu Oružanih snaga BiH.

Ministar za boračka pitanja KS-a Hajrudin Ibrahimović ukazao je na značaj odbrane tekovina odbrambenooslobodilačkog rata 1992. - 1995. u vremenu u kojem su sve glasniji oni koji ih osporavaju, poručivši da pokušaji falsificiranja historije neće proći.

Ratni komandant 1. korpusa ARBiH general Nedžad Ajnadžić pozvao je vlasti na korigiranje odnosa spram boračke populacije, ali i same boračke organizacije na "pročišćavanje" vlastitih redova, uz puno uvažavanje digniteta onih koji su branili temeljne civilizacijske vrijednosti.

Poruke sličnog sadržaja uputili su i ratni načelnik Štaba 1. korpusa ARBiH brigadir Vahid Bogunić, kao i Zijad Bradić i Ismet Godinjak, članovi organizacionog odbora za obilježavanje spomenute godišnjice.

Radi zaštite i njegovanja tekovina odbrambenooslobodilačkog rata osnovana je i Fondacija "Za istinu, pravdu i dostojanstvo" čija je temeljna misija pružanje pravnih usluga, materijalno osiguranje i pomoć u obrazovanju branitelja i članova njihovih porodica.

Prvi korpus Armije RBiH, u čijim se redovima borilo oko 80.000 boraca, dobitnik je kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

U odbrani Sarajeva i BiH poginulo je 6.798 pripadnika 1. korpusa, a njih 6.531 je teže ili lakše ranjeno.