BiH
9

Danas se navršava pet godina od smrti generala Rasima Delića

Klix.ba
Rasim Delić rođen je u Loparama 1. oktobra 1967. godine. Sa 18 godina Delić se upisao na Vojnu akademiju Kopnene vojske i istu završio 31. jula 1971. godine. Iste godine je stupio u službu JNA. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Polovinom aprila 1992. godine zvanično je zatražio otpust iz Jugoslavenske narodne armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane BiH (TO BiH). Njemu je 16. aprila 1992. naređeno da napusti Sarajevo. Delić je u Visokom počeo sa grupom oficira organizovati TO Srednje Bosne, na čijem je čelu bio. Od 12. maja 1992. je postao član Glavnog štaba TO i službeno zadužen za organizovanje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Odlukom Predsjedništva BiH 8. juna 1993. imenovan je za prvog čovjeka Armije RBiH. Nakon okončanja rata Delić postaje komandant Zajedničke komande Vojske FBiH. Taj položaj napustio je 1. septembra 2000. godine. Ranije iste godine to je najavio lično predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 29. februara.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za "okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine. Žalbeni postupak, zbog smrti, nikad nije okončan.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Umro je 16. aprila 2010. godine u svom stanu u Sarajevu.